Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napad na Irak bio bi opravdan čak i da Sadam Husein nije posjedovao oružje za masovno uništenje (ADM), ocijenio je bivši britanski premijer Tony Blair koji je svoju zemlju uveo u rat 2003., u razgovoru koji je u subotu objavio BBC1.


'Držali smo da je on prijetnja za regiju, a razvoj ADM-a nedvojbeno je bio dio te prijetnje. Kemijsko oružje je koristio protiv vlastita naroda, što je po mom mišljenju bilo presudno', kazao je Blair, premijer od 1997. do 2007. Odgovarajući na pitanje bi li zemlju poveo u rat u ožujku 2003. i da Sadam nije posjedovao ADM, Blair je kazao : 'Isto bih mislio da je u redu svrgnuti ga. Jasno je da smo uporabili i razvili različite argumente kada je riječ o naravi prijetnje'.

>> Blair: Nesklad između očekivanja ljudi i stvarnog stanja na Bliskom istoku

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

Govoreći o bivšem diktatoru, Blair je rekao: 'Doista ne mogu zamisliti da bi nam bilo bolje da su on i dvojica njegovih sinova još na vlasti, ali nevjerojatno je teško bilo donijeti odluku'. Razgovor je objavljen u času kada u Londonu traju javna saslušanja u okviru istrage o sudjelovanju britanskih snaga u Iraku, o čemu će Blair svjedočiti iduće godine. (Hina)