Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opozvani guverner Illinoisa Rod Blagojevich u utorak se izjasnio da se ne osjeća krivim po 16 točaka optužnice za korupciju, kao i reket i prijevaru.


Glavni sakupljač priloga za njegovu političku kampanju, njegov brat Robert također se izjasnio da nije kriv za slične optužbe. Bivši demokratski guverner srpskog podrijetla, ostaje na slobodi uz jamčevinu nakon 10-minutnog saslušanja na kojem je uglavnom govorio njegov odvjetnik Sheldon Sorosky, izvijestio je Chicago Tribune u online izdanju. 'Rod Blagojevich se odriče čitanja optužnice i izjašnjava se da nije kriv', rekao je sudac okružnog suda u Chicagu James Zagel.

Vezani članci Slika nije dostupna Europarlamentarci izglasali ratifikaciju Istanbulske konvencije: Novi korak u borbi protiv nasilja nad ženama Slika nije dostupna Obama kritizirao Blagojevichev potez

>> Optužnica zbog korupcije protiv Blagojevicha i suradnika

Postoji velika količina dokaznog materijala

Pomoćnik državnog tužitelja Reid Schar rekao je sucu da će njegov ured predati prvi dio dokaznog materijala u roku od dva tjedna. 'To je velika količina dokumenata, kao i audio snimaka', rekao je Schar. Odvjetnik Sorosky kazao je sucu da obrana od vlade traži pristup Blagojevichevu fondu za kampanju u kojem je više od dva milijuna dolara, kako bi osigurala primjerenu obranu na suđenju početak kojega se očekuje na jesen.

Blagojevich je nakon saslušanja rekao novinarima da je to početak procesa odbacivanja neistinitih optužbi. 'To je početak mojeg dokazivanja nevinosti i čišćenja mog imena od lažnih optužbi', rekao je i dodao da je temelj strategije njegove obrane "istina". Blagojevicha (52) tereti se da je vladu savezne države Illinois vodio kao kriminalnu organizaciju, te da je zlorabio svoj politički položaj radi zgrtanja novca za sebe i najuži krug suradnika.

Među ostalim, tereti ga se da je pokušao trgovati svojom ovlasti da imenuje zamjenika na mjesto u Senatu s kojega je otišao današnji američki predsjednika Barack Obama, ranije senator iz Illinoisa. Glavninu dokaza protiv njega prikupio je FBI prisluškivanjem njegovih telefona, a uhićen je u prosincu 2008. Kongres Illinoisa opozvao ga je s dužnosti guvernera zbog optužbi za korupciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju