Twitter, ilustracija (Foto: Press Association/PIXSELL)
Twitter, ilustracija (Foto: Press Association/PIXSELL) Foto: Press Association/PIXSELL

Dvojica bivših zaposlenika Twittera i treća osoba iz Saudijske Arabije suočeni su u Sjedinjenim Državama s optužbama da su špijunirali korisničke račune te osobne podatke neautorizirano prosljeđivali saudijskoj kraljevskoj obitelji u zamjenu za novac i druge nagrade.


Ali Alzabarah i Ahmad Abouammo, nekadašnji zaposlenici Twittera, te Ahmed Almutairi, koji je u to vrijeme radio za kraljevsku obitelj Saudijske Arabije, optuženi su da su neautorizirano pristupali osobnim korisničkim podacima, kao što su privatni telefonski brojevi i adrese.

Vezani članci Hrana - 1 Sine, Zoki je sve pojeo: Milanović je hit na društvenim mrežama nakon objašnjenja što je radio u Klubu HGSS Twitter - 6 Aktivni su na terenu i društvenim mrežama, ali na njihovom Twitteru ne želite završiti

Osim što je ponovo skrenuo pozornost javnosti na pitanje kako kompanije Solicijske doline štite osobne podatke koje prikupljaju od svojih korisnika, uključujući i od zaposlenika koji nemaju nikakva opravdanog razloga pristupati takvim informacijama, slučaj je bacio neuobičajeno svjetlo na Saudijsku Arabiju, američkog saveznika koji održava bliske veze s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prema pritužbi koja je protiv njega podnesena, Abouammo je početkom 2015. opetovano pristupao Twitteru istaknutog kritičara saudijske kraljevske obitelji te je čak bio u prilici doći do podataka o adresi njegove elektroničke pošte i broja telefona. Na isti je način prikupljao podatke još jednog kritičara Saudijske Arabije te je također prikupio osobne identifikacijske podatke.

Twitter je Alzabarahove neautorizirane pristupe otkrio još koncem 2015. te ga udaljio s posla, ali ne prije nego što je uspio prikupiti podatke više od šest tisuća korisnika, među kojima su i 33 osobe za koje su saudijske vlasti od Twittera formalno zatražile takve informacije.

Dvojica bivših zaposlenika Twittera u zamjenu za svoje usluge dobivala su gotovinu i druge nagrade. (Hina)