Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jimmy Morales smatra da mu je neiskustvo u politici vrlina. Kritičari su ga prozivali zbog obećanja koje je davao poput onoga da će svako dijete u zemlji dobiti iPhone.


Bivši TV komičar bez iskustva u vlasti odnio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Gvatemali. Jimmy Morales osvojio je 72 posto glasova i u drugom krugu pobijedio bivšu prvu damu Sandru Torres, koju mnogi vide kao dio nepopularne političke elite, piše BBC.

Vezani članci Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6 Joe Biden prihvatio nominaciju: „Trenutačni predsjednik nije uspio u svojoj glavnoj zadaći - nije nas uspio zaštititi“ Donald Trump Nakon što je Trump predložio odgodu, šef njegova ureda ustvrdio: Predsjednički izbori bit će 3. studenog

Torrres je priznala poraz i prije nego su svi glasovi prebrojani.

Izbori su održani mjesec dana nakon ostavke i uhićenja predsjednika Otta Pereza Moline koji je optužen za vođenje korumprirane mreže političara i carinskih službenika. Bivši predsjednik opovrgava umiješanost u shemu u sklopu koje su gospodarstvenici plaćali mito kako bi izbjegli carinske pristojbe.

Mnogi birači komičara vide kao novi početak nakon svrgavanja Pereza Moline. Pridobio ih je pričama o svojim skromnim počecima i vicevima iz razdoblja kada je tijekom 14 godina bio dio televizijske komične emisije.

VIDEO Političarku pogodile brašnom u lice, završila u bolnici

Kritiziran je zbog nekih neuvjerljivih obećanja poput onoga da će sve učitelje opremiti GPS uređajima kako bi se osiguralo da pohađaju nastavu, te onoga da će svako dijete u Gvatemali dobiti iPhone.
Njegov manifest ima samo šest stranica. Kritičari ga optužuju i da nema programa niti tima, nego samo sposobnost da iskoristi nezadovoljstvo birača.

Rast njegove popularnosti pripisivao se njegovim napadima na korupciju u javnom sektoru koja je zahvatila vladu.

Poništena presuda bivšem diktatoru Gvatemale Monttu

Inače, Morales je protestan koji se protivi istospolnim brakovima, pobačaju i legaliziranju droga. Tvrdi da mu je nedostatak iskustva vrlina jer može imati sasvim novi početak dolaskom na vlast, a uspoređuju ga s Donaldom Trumpom. Odrastao je u siromašnoj obitelji, a ima diplomu iz poslovne administracije.

Poražena Torres vodila je vladine socijalne programe od 2008. do 2012. godine dok je predsjednik bio njezin bivši suprug Alvaro Colom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook