Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio potporu Vlade

Bivši srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić naknadno kandidiran za glavnog tajnika UN

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika je čast predstavljati svoju zemlju u tako važnoj utakmici kao što je izbor za glavnog tajnika UN-a, izjavio je bivši srbijanski šef diplomacije i bivši predsjednik Opće skupštine UN Vuk Jeremić pošto ga je vlada u utorak imenovala kandidatom Srbije za prvog čovjeka svjetske organizacije.

"Predstavljat ćemo zemlju na najvišoj svjetskoj pozornici, to je iznimna prilika. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da to uradimo na najbolji mogući način", izjavio je Jeremić, čija je kandidatura danima bila pod upitnikom.

Pročitajte i ovo Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu" Slika nije dostupna Novi glavni tajnik UN-a? Tko je Antonio Guterres?

Jeremić je u izjavi za B92 objasnio da su predstavljanja kandidata u UN već počela danas, a za sada nije jasno hoće li Srbiji biti omogućeno da se predstavi.

"O tome mora odluku mora donijeti predsjednik Opće skupštine, budući da je dnevni red već usvojen. On mora biti promijenjen kako bi Srbija dobila priliku da se predstavi", rekao je Jeremić navodeći da je dio njegova tima već otputovao u New York.

"To neće biti jednostavan posao. Ovo je jedna od najvažnijih funkcija u današnjim međunarodnom poretku... Kampanja će biti naporna, u njoj sudjeluje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mjesecima. Ali, učinit ćemo sve da nadoknadimo propušteno", rekao je Jeremić ne želeći sada ocjenjivati svoje izglede.

Srbijanski elektronički mediji objavili su popis kandidata kojima kladionice daju najveće šanse za izbor na dužnost glavnog tajnika UN-a. Na prvom mjestu je Irina Bokova iz Bugarske, Dalija Gribauskaite (Litvanija), Vesna Pusić (Hrvatska), Hellen Clark, (Novi Zeland), a Vuk Jeremić je na devetom mjestu.

Zasad je službeno u utrci za nasljednika Ban Ki Moona osmero kandidata - bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, Bugarka Irina Bokova, trenutno na čelu UNESCO-a, Natalia Gherman, bivša šefica diplomacije Moldove i donedavna šefica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

U utrci su i bivši slovenski predsjednik Danilo Turk, bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice i bivši portugalski premijer Antonio Guterres, bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim, te crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Očekuje se da će nasljednik Ban Ki-Moona biti izabran najvjerojatnije do kraja rujna ove godine.

Srpski političar i diplomat Vuk Jeremić rođen je 1975. godine u Beogradu, teorijsku i eksperimentalnu fiziku diplomirao je 1998. godine na sveučilištu Cambridge, a magisterij u području državne uprave i međunarodnog razvoja stekao je 2003. godine na Harvardu. Za ministra vanjskih poslova Republike Srbije izabran je 2007. godine, izborom druge vlade Vojislava Koštunice, a na istoj dužnosti ostao je i u vladi Mirka Cvetkovića od srpnja 2008. godine.

Za predsjednika Opće skupštine UN-a bio je izabran 8. lipnja 2012. glasovima predstavnika 9

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene