Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šest godina

Bivši iranski potpredsjednik osuđen na zatvor zbog prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši iranski potpredsjednik Mohamad Ali Abtahi osuđen je na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u poslijeizbornim neredima u lipnju, objavili su mediji u Teheranu.

Abtahi, zamjenik reformističkog predsjednika Mohamada Hatamija od 1997. do 2006., bio je savjetnik umjerenog predsjedničkog kandidata Mehdija Karubija na predsjedničkim izborima održanim 12. lipnja 2009. Uhićen je odmah nakon postizbornih nereda, a revolucionarni sud ga je optužio da je planirao urotu radi rušenja islamske vlade. Po napisima objavljenim u teheranskom dnevnom listu Džahan Ektesad, Abtahi je u nedjelju primio obavijest o kazni.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Zasad nema službene potvrde o presudi na koju će se Abtahi, očekuje se, žaliti. Mnogi su vjerovali da će bivši potpredsjednik dobiti manju kaznu pošto je na televiziji priznao krivnju izrazivši žaljenje zbog navodnih pokušaja da oslabi vladu i pohvalivši uvjete u iranskim zatvorima. Više od 100 disidenata, među kojima su i drugi reformistički čelnici, još je u zatvoru zbog navodnog namještanja izbora i nepriznavanja Ahmadinedžadove izborne pobjede. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene