Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klijenti koji su novac polagali u porezne oaze

Bivši bankar predao Assanegeu bankovne tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši švicarski bankar Rudolf Elmer predao je u ruke utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Asssangea dva CD-a s imenima klijenata banke koji su novac polagali na račune u poreznim oazama, prenosi AFP.

Bivši bankar je predao dokumente Assangeu u Međunarodnom novinarskom klubu Frontlineu u Londonu. U ruke Vikiliksa pali su podaci klijenata nekoliko švicarskih banaka iz SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja. Dokumenti navodno otkrivaju kako su izbjegavali plaćati poreze i novac skrivali na tajnim off shore računima.

Pročitajte i ovo Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će" Julian Assange (Foto: AFP) ŽALIT ĆE SE NA ODLUKU Sutkinja blokirala zahtjev: Osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen SAD-u

Rudolf Elmer nekada je radio kao šef jedne švicarske banke za Caymansko otočje. Podatke koji pokrivaju razdoblje od 1990-te do 2009-te dobio je i od izvora koje nije želio otkriti. S WikiLeaksom je surađivao i ranije. Uvjeren je da je CD-e dao u prave ruke.

'Ja sam protiv sustava. Znam kako radi i znam to iz svakodnevnog posla. S tog stajališta želim da javnost dozna ono što ja znam i kako sustav funkcionira, jer šteti našem društvu', rekao je Rudolf.

'Ovdje sam kako bih ga podupro', rekao je novinarima Julian Assange koji se rijetko pojavljuje u javnosti izvan sudnice, jer mu je kretanje ograničeno zbog postupka izručenja u Švedsku.

WikiLeaks je trenutačno zaokupljen objavljivanjem golemog broja američkih povjerljivih diplomatskih poruka. Provjeravanje vjerodostojnosti podataka s CD-a moglo bi potrajati nekoliko tjedana.

>> Zviždač WikiLeaksu otkriva 'offshore' račune

Nekoliko tjedana proteći će do objave bankovnih podataka, 'pošto ih WikiLeaks provjeri', precizirao je Assange.

Bivši bankar nije obznanio ni brojku ni imena osumnjičenih. U nedjelju je za švicarski dnevnik Der Sonntag Elmer rekao da se bankovni podatci odnose na 40-ak multimilijardera, međunarodne tvrtke i hedge fondove, uključivo i iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene