Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da nije bio umješan

Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem negira ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem (81) izjavio je da je 'potpuno nevin glede optužbi za umiješanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru' dok je bio na čelu države, javljaju argentinski mediji.

Menemu se trenutno sudi zajedno sa 17 drugih bivših vojnih časnika i dužnosnika za krijumčarenje oružja, među kojima su njegov bivši privatni tajnik Emir Yoma i bivši ministar obrane Oscar Camilion.

Menem je između 1991. i 1995. potpisao tri tajne uredbe kojima se odobrava prodaja oružja Venezueli i Panami, ali čije su pravo odredište bili Ekvador i Hrvatska. Obje su zemlje u to vrijeme bile pod međunarodnim embargom na uvoz oružja. Potpisivanjem triju predsjedničkih uredbi Menem je odobrio prodaju 6.500 tona oružja (pušaka, topova, protutenkovskih projektila i streljiva) u vrijednosti od 123 milijuna dolara.

Menem se brani tvrdnjom da je samo potpisao dokumente i da nije znao pravo odredište oružja. Tužiteljstvo tvrdi da je to morao znati, zatraživši kaznu od osam godina zatvora. Menem je zbog tog skandala uhićen još u lipnju 2001. godine. Argentinom je vladao od 1989. do 1999. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 90. GODINI Preminuo bivši argentinski predsjednik Carlos Menem: Bio je osuđen zbog izvoza oružja u Hrvatsku Policija u BiH,ilustracija (Foto: MUP RS) Akcija Lotika u BiH Pravoslavni svećenik uhićen zbog šverca oružja: Pronašli mu dva kilograma eksploziva, minu, detonatore...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene