Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učeni da nemaju sućuti

Bivša čuvarica sjevernokorejskog logora: "Bili smo manipulirani, sad se osjećam krivom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lim Hie-jin opisala je interne političke protivnike koje bi zapalili, odrubili im glavu i masovno ih streljali nakon pokušaja bijega.

Tisuće zatvorenika u sjevernokorejskim zatvorskim kampovima suočavaju se s premlaćivanjima, pogubljenjima, izgladnjivanjem i silovanjima, otkriva je bivši čuvar.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi

Objave dolaze kako napetosti nastavljaju kuhati na korejskom poluotoku, potaknut agresivnim stavom Donalda Trumpa i starijih članova njegove uprave. Nakon kratkog zatvaranja zbog nezakonitog treniranja, gđa. Lim je navodno prešla iz Korejske demokratske narodne republikanske stranke (DPRK) prije 15 godina i sada živi u južnom glavnom gradu Seulu.

"Mi smo bili manipulirani da ne osjećamo nikakvu sućut za zatvorenike. Rečeno nam je da su počinili užasne zločine. Sada znam da su bili normalni ljudi, pa se osjećam vrlo krivom", kaže Lim.

"Osjećam se tako izdano od strane čelnika koji su nam lagali. Rečeno nam je da ne gledamo te ljude kao ljude. Sada se osjećam traumatizirano."

U jednom incidentu, koji je gospođa Lim opisala, dva brata privremeno su se uspješno izborila za slobodu, a sedam članova njihove obitelji pogubljeno je na mjestu iz osvete. Braću su kasnije uvukli natrag u logor, pa su ih kamenjem zasuli ostali zatvorenici koji su bili prisiljeni sudjelovati u kažnjavanju. Naposljetku su im odrubili glave. To je sve učinjeno kao upozorenje ostalim zatvorenicima.

Gospođa Lim je također vidjela ženu koju su golu zapalili čuvari koji "ne vide zatvorenike kao ljudska bića, nego kao životinje". Isto tako je svjedočila raznim silovanjima koja su počinili muški čuvari. 

Procjena je da se oko 200 000 ljudi nalazi u zatvorskim logorima diljem države, a desetci tisuća više u takozvanim "re-obrazovnim" logorima u kojima se čine slične strahote.

Napetosti između DPRK-a i Južne Koreje, SAD-a i drugih savezničkih zemalja, poput Japana, su veće nego ikada. Američki predsjednik Donald Trump prijetio je Pjongjangu "velikim sukobom" ako ne zaustavi svoj nuklearni program, dok je njegov potpredsjednik Mike Pence obavio iznenadni posjet demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok i upozorio da je "era strateškog strpljenja gotova" .

Francuski amfibijski nosač ušao je u japansku pomorsku bazu Sasebua uoči vježbi kojima riskiraju uznemiravanje Kine, koja se suočava s pritiskom Sjedinjenih Država da intervenira i zaustavi sve češća ispitivanja raketa u Sjevernoj Koreji.

U sred ovakvih geopolitičkih igara, ljudska prava su često zanemarena. Jedan od najiskusnijih pregovarača u SAD-u pozvao je Trumpa da smanji sankcije i i pruži humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji, tvrdeći da čitava situacija najštetnija običnim građanima te da stranku Kim Jong-una jedva dotiče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene