Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč naredbi Adolfa Hitlera da "predaja ne dolazi u obzir", na današnji dan, 2. veljače 1943. predao se i posljednji njemački vojnik u čuvenoj bitki za Staljingrad.


Bitka za Staljingrad započela je u ljeto 1942. godine, napadom nacističkih snaga na taj grad, koji je bio veliko industrijsko središte i kao i strateški važna točka, kako za Hitlera, tako i za Josifa Staljina.

Vezani članci Fotografija Hitlera i Petaina kojom je ilustriran tekst o Plenkovićevoj ponudi sindikatima (Screenshot: Nastavnici.org) Otišli su predaleko: Nastavnički portal ponudu premijera Plenkovića ilustrirao fotografijom najvećeg zločinca 20. stoljeća Slovenski premijer Marjan Šarec (Foto: AFP) Slovenski premijer Europsku uniju usporedio s Europom koja popušta Hitleru

No unatoč opetovanim pokušajima njemačke 6. armije pod zapovjedništvom Friedricha von Paulusa, nacističke snage nikako nisu mogle probiti nepopustljivu obranu sovjetske 62. armije.

Sovjeti su se do sredine listopada 1942. godine našli u okruženju, a nacističke snage potisnule su ih gotovo do rijeke Volge (danas se Staljingrad zove Volgograd), no njihova obrana nije popuštava, a i čuvena ruska zima je kucala na vrata.

Sve manje resursa, partizanski gerilski napadi i okrutna ruska zima, zajedno, počeli su uzimati danak kod Hitlerovih snaga. Sovjeti su čekali do 19. studenoga, kad su odlučili pokrenuti protuofenzivu.

Sovjetske snage protuofenzivu su započele snažnim granatiranjem njemačkih položaja, nakon čega su okružili njemačke položaje, napadajući istovremeno s juga i sjevera. Njemački položaji uskoro su postali neodrživi, a jedina šansa za preživljavanje bila je predaja.

Hitler, međutim, nije htio niti čuti za predaju. "6. armija držat će svoj položaj do posljednjeg čovjeka i posljednje runde", naredio je Adolf Hitler. Von Paulus je odolijevao sovjetskim naletima do 31. siječnja 1943. godine, kad se napokon odlučio predati.

Von Paulus je zapovjedao s 280.000 vojnika, polovica od kojih je do tog trenutka bila poginula ili na samrti. Njih oko 35.000 evakuirano je s fronte, a preostalih 91.000 sovjeti su poslali u zarobljeničke kampove i logore.

No, čak i nakon predaje glavnog zapovjednika, izolirani njemački manji položaji pružali su otpor sovjetima sve do 2. veljače. Hitler je istovremeno bjesnio na Von Paulusa što ovaj nije izvršio samoubojstvo, ali mu je Von Paulus uzvratio tako što se prodao Rusima, pridružio Nacionalnom vijeću slobodne Njemačke i pozvao njemačke trupe u Sovjetskom savezu na predaju.

Najkrvavija bitka u modernoj povijesti tako je završila s preko 2 milijuna žrtava. Bitka za Staljingrad bila je ključna točka u Drugom svjetskom ratu, nakon koje je Hitler izgubio inicijativu u Rusiji. Ta pobjeda bila je prvi nagovještaj pada Trećeg Reicha.