Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za Staljingrad

DO POSLJEDNJE KAPI KRVI Nacistički vojnici predali se Rusima tek dva dana nakon njihovog zapovjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč naredbi Adolfa Hitlera da "predaja ne dolazi u obzir", na današnji dan, 2. veljače 1943. predao se i posljednji njemački vojnik u čuvenoj bitki za Staljingrad.

Bitka za Staljingrad započela je u ljeto 1942. godine, napadom nacističkih snaga na taj grad, koji je bio veliko industrijsko središte i kao i strateški važna točka, kako za Hitlera, tako i za Josifa Staljina.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Hitler na stadionu Šokantno FOTO Neviđen skandal uoči utakmice na američkom sveučilištu: "Iskreno nam je žao zbog sadržaja koji je prikazan"

No unatoč opetovanim pokušajima njemačke 6. armije pod zapovjedništvom Friedricha von Paulusa, nacističke snage nikako nisu mogle probiti nepopustljivu obranu sovjetske 62. armije.

Sovjeti su se do sredine listopada 1942. godine našli u okruženju, a nacističke snage potisnule su ih gotovo do rijeke Volge (danas se Staljingrad zove Volgograd), no njihova obrana nije popuštava, a i čuvena ruska zima je kucala na vrata.

Sve manje resursa, partizanski gerilski napadi i okrutna ruska zima, zajedno, počeli su uzimati danak kod Hitlerovih snaga. Sovjeti su čekali do 19. studenoga, kad su odlučili pokrenuti protuofenzivu.

Sovjetske snage protuofenzivu su započele snažnim granatiranjem njemačkih položaja, nakon čega su okružili njemačke položaje, napadajući istovremeno s juga i sjevera. Njemački položaji uskoro su postali neodrživi, a jedina šansa za preživljavanje bila je predaja.

Hitler, međutim, nije htio niti čuti za predaju. "6. armija držat će svoj položaj do posljednjeg čovjeka i posljednje runde", naredio je Adolf Hitler. Von Paulus je odolijevao sovjetskim naletima do 31. siječnja 1943. godine, kad se napokon odlučio predati.

Von Paulus je zapovjedao s 280.000 vojnika, polovica od kojih je do tog trenutka bila poginula ili na samrti. Njih oko 35.000 evakuirano je s fronte, a preostalih 91.000 sovjeti su poslali u zarobljeničke kampove i logore.

No, čak i nakon predaje glavnog zapovjednika, izolirani njemački manji položaji pružali su otpor sovjetima sve do 2. veljače. Hitler je istovremeno bjesnio na Von Paulusa što ovaj nije izvršio samoubojstvo, ali mu je Von Paulus uzvratio tako što se prodao Rusima, pridružio Nacionalnom vijeću slobodne Njemačke i pozvao njemačke trupe u Sovjetskom savezu na predaju.

Najkrvavija bitka u modernoj povijesti tako je završila s preko 2 milijuna žrtava. Bitka za Staljingrad bila je ključna točka u Drugom svjetskom ratu, nakon koje je Hitler izgubio inicijativu u Rusiji. Ta pobjeda bila je prvi nagovještaj pada Trećeg Reicha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene