Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba 'Bunker' testira empatiju Nizozemaca

Biste li pomogi Židovima za vrijeme Drugog svjetskog rata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stojeći u mračnoj sobi čujete židovskog dječaka kako očajno kuca na vaša vrata, moleći vas da ga spasite od nacista, no biste li riskirali vlastiti život kako bi njemu pomogli?

To je dilema s kojom se suočavaju posjetitelji izložbe o Drugom svjetskom ratu nazvane 'Bunker', koja izgleda baš kao bunker, a otvorena je prošli tjedan u Amsterdamu. Zgrada širine 8X8 metara i visine 5 metara, prekrivena je slikama betonskih zidova čime se stvara dojam kao da se nalazite bunkeru.

Pročitajte i ovo Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Procijenjena je na 100 milijuna eura Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu Traže prekid vatre Na otvaranju muzeja izraelskog predsjednika dočekali prosvjednici: Postavili mu putokaz prema Međunarodnom sudu pravde

Posjetitelji su suočeni s dilemama poput 'Možete li biti prijatelj s Židovima?' te moraju odgovoriti što bi učinili u takvoj situaciji. Većina posjetitelja odlučila je pomoći Židovima te s njima ostati u prijateljskom odnosu, za razliku od samo 1% nizozemske populacije koja im je pomagala tijekom Drugog svjetskog rata.

Samo jedan od šest Nizozemaca iskusio je strahote rata u kojem je ubijeno 104 500 Židova od ukupne populacije od 140 tisuća samo u Nizozemskoj. Izložba će biti otvorena do 8. travanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene