Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stojeći u mračnoj sobi čujete židovskog dječaka kako očajno kuca na vaša vrata, moleći vas da ga spasite od nacista, no biste li riskirali vlastiti život kako bi njemu pomogli?


To je dilema s kojom se suočavaju posjetitelji izložbe o Drugom svjetskom ratu nazvane 'Bunker', koja izgleda baš kao bunker, a otvorena je prošli tjedan u Amsterdamu. Zgrada širine 8X8 metara i visine 5 metara, prekrivena je slikama betonskih zidova čime se stvara dojam kao da se nalazite bunkeru.

Posjetitelji su suočeni s dilemama poput 'Možete li biti prijatelj s Židovima?' te moraju odgovoriti što bi učinili u takvoj situaciji. Većina posjetitelja odlučila je pomoći Židovima te s njima ostati u prijateljskom odnosu, za razliku od samo 1% nizozemske populacije koja im je pomagala tijekom Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Marko Rakuljić - 2 Marko iz Krila Jesenice je heroj u Nizozemskoj, od utapanja u ledenoj rijeci je spasio muškarca: "Beživotno tijelo samo je govorilo help me, help me. Usne su mu počele plaviti..." Cjepivo AstraZenece Jedna europska zemlja privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom, u Francuskoj tri nova slučaja tromboze

Samo jedan od šest Nizozemaca iskusio je strahote rata u kojem je ubijeno 104 500 Židova od ukupne populacije od 140 tisuća samo u Nizozemskoj. Izložba će biti otvorena do 8. travanja.