Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredbe iz Vatikana

Biskupski skandal potresa Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal potresa crkvu u Sloveniji. Vatikan je naredio povlačenje iz javnog života dvojici nadbiskupa. Jedan je doveo mariborsku nadbiskupiju do bankrota, a drugi je odbio test očinstva.

Bivšem nadbiskupu ljubljanskom i bivšem nadbiskupu mariborskom Vatikan je naredio da se povuku iz javnog života. Mise mogu služiti samo u samostanu. Nadbiskupi Franc Kramemberg i Alojz Uran navodno su umiješani u financijski skandal. Uz to se sumnja da Uran možda ima djecu. Slovenska biskupska konferencija poriče tvrdnje medija o vatikanskom dekretu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

"Nije uobičajeno, niti je praksa da biskupska konferencija dobiva takva pisma. Ako postoje, onda ih dobiju osobe o kojima je riječ", kaže Andrej Saje, tiskovni predstavnik Slovenske biskupske konferencije.

Bivši ljubljanski nadbiskup Alojz Uran kojem su zabranjeni istupi, javnosti se obratio putem pisma koji je pročitao njegov nasljednik. "Nikada od nikoga nisam primio zahtjev za provjeru očinstva. Uz to tvrdim da su nagađanja o mom očinstvu neutemeljena", rekao je Anton Stres, ljubljanski nadbiskup.

Mariborska nadbiskupija osnovala je dva holdinga i investirala. Međutim, tvrtke su propale. Bankama su dužni stotine milijuna eura. Stvorili su jedno od najvećih dugovanja u povijesti crkve, procjenjuje se oko 800 milijuna eura. Problematična je i obnova dvorca Betnava. Lažnim ugovorom novac je izvučen iz europskih fondova.

"Kako se dogovor realizirao, kako su tekli daljnji dogovori, o tome ne znam ništa. I nemam nikakvu odgovornost", ističe Stres. Umirovljeni nadbiskupi ulagali su i u jednu TV mrežu koja je u svom programu emitirala i pornografski sadržaj, kao i u gradnju ilegalnog turističkog kompleksa kod Sutivana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene