Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegli osjetljiva pitanja

Poruka iz Vatikana: Krist je želio da njegova kuća bude s uvijek otvorenim vratima za svakoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici dvotjedne Biskupske sinode u Vatikanu istaknuli su u subotu inkluzivnu prirodu Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci, ali su izbjegli osjetljiva pitanja poput razvoda i homoseksualnosti koja i dalje izazivaju duboke podjele.

Oko 190 biskupa, kardinala i laika sudjelovalo je na sastanku, poznatom kao sinoda, od 5. do 19. listopada koji se bavio pitanjem prilagodbe katoličkoga nauka modernome životu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo tjedna audijencija Papa poslao svećenicima zanimljivu poruku: "Ne smije trajati duže od osam minuta" Slika nije dostupna u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

'Krist je želio da njegova Crkva bude kuća s uvijek otvorenim vratima za svakoga', rekli su biskupi u završnoj poruci sa sinode.

Oni u svojoj poruci nisu spominjali homoseksualce unatoč tome što je u privremenom izvješću o raspravama na sinodi rečeno u ponedjeljak da 'homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici', što je izazvalo reakciju konzervativaca.

Dokument se odnosi na 'složene i problematične obiteljske situacije u kojima kršćanski izbor nije očit' i zahvaljuje svećenicima i zajednicama koje pomažu parovima i obiteljima.

Engleski prijevod: Vatikan 'razvodnio' navode o homoseksualnosti!

Sinodi je prethodila katkad i žestoka rasprava među kardinalima, posebno u vezi s pitanjem pričesti za rastavljene koji se ponovno vjenčaju. U dokumentu se navodi da se razgovaralo o tom pitanju, ali nije doneseno stajalište o tome mogu li oni dobiti pričest.

Dokument na tri stranice odobrilo je 158 od 174 sudionika sinode koji su glasovali, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Tekst u kojem će biti detaljniji sažetak rasprava trebao bi biti odobren kasnije u subotu i vjerojatno će biti objavljen u javnosti, rekao je Lombardi. On će poslužiti kao temelj za drugu sinodu za godinu dana. Na toj sinodi očekuje podnošenje konačnih prijedloga reformi Papi na usvajanje.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom pape Pavla VI., reformatora zaslužnog za otvaranje Crkve prema svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene