Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici dvotjedne Biskupske sinode u Vatikanu istaknuli su u subotu inkluzivnu prirodu Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci, ali su izbjegli osjetljiva pitanja poput razvoda i homoseksualnosti koja i dalje izazivaju duboke podjele.


Oko 190 biskupa, kardinala i laika sudjelovalo je na sastanku, poznatom kao sinoda, od 5. do 19. listopada koji se bavio pitanjem prilagodbe katoličkoga nauka modernome životu.

Vezani članci Papa Franjo Papa nadopunio odredbe oko seksualnog zlostavljanja: Proširuje definiciju žrtava Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji

'Krist je želio da njegova Crkva bude kuća s uvijek otvorenim vratima za svakoga', rekli su biskupi u završnoj poruci sa sinode.

Oni u svojoj poruci nisu spominjali homoseksualce unatoč tome što je u privremenom izvješću o raspravama na sinodi rečeno u ponedjeljak da 'homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici', što je izazvalo reakciju konzervativaca.

Dokument se odnosi na 'složene i problematične obiteljske situacije u kojima kršćanski izbor nije očit' i zahvaljuje svećenicima i zajednicama koje pomažu parovima i obiteljima.

Engleski prijevod: Vatikan 'razvodnio' navode o homoseksualnosti!

Sinodi je prethodila katkad i žestoka rasprava među kardinalima, posebno u vezi s pitanjem pričesti za rastavljene koji se ponovno vjenčaju. U dokumentu se navodi da se razgovaralo o tom pitanju, ali nije doneseno stajalište o tome mogu li oni dobiti pričest.

Dokument na tri stranice odobrilo je 158 od 174 sudionika sinode koji su glasovali, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Tekst u kojem će biti detaljniji sažetak rasprava trebao bi biti odobren kasnije u subotu i vjerojatno će biti objavljen u javnosti, rekao je Lombardi. On će poslužiti kao temelj za drugu sinodu za godinu dana. Na toj sinodi očekuje podnošenje konačnih prijedloga reformi Papi na usvajanje.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom pape Pavla VI., reformatora zaslužnog za otvaranje Crkve prema svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju