Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biračima nuđen novac da glasuju za Lijanovićevu listu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U prostorijama Udruge poljoprivrednika u Grudama upišu tvoje ime i prezime, i nakon što obaviš glasanje, vratiš se i dobiješ kovertu s novcem i zahvalnicu', rekao je za Pincom.info jedan od očevidaca.

Prema neslužbenim informacijama u prostorijama Udruženja poljoprivrednika u Grudama, biračima je nuđeno po 100 KM , ako glasuju za Neovisnu listu Jerke Ivankovića Lijanovića, potvrdilo je za Pincom.info više očevidaca.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Cijeli slučaj je i fotografiran i prijavljen policiji.

Policija u Grudama je nakon dojave došla u prostorije Udruge poljoprivrednika čiji je predsjednik Miro Pejić inače na Neovisnoj listi Jerke Ivanovića Lijanovića, dopredsjednika NS Radom za boljitak i privela one koji su nudili novac biračima na obavijesni razgovor.

'Općinski odbor HDZ 1990. u Grudama uputit će obavijest Izbornom stožeru HDZ-a u Zagrebu i prigovor Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske jer su u Grudama evidentirani slučejevi podmićivanja birača od strane predstavnika Neovisne liste Jerke Ivankovića Lijanovića', rekao je Mate Brzica dužnosnik OO HDZ 1990. u Grudama.

'Točno je', kazao je Brzica, 'kako je biračima u prostorijama Udruge poljoprivrednika u Grudama onima koji bi glasali za Lijanovićevu Neovisnu listu nuđena novčana naknada i zahvalnica'.

'Ta su podmetanja manifestacija straha od političke konkurencije. Očito su se vremena promijenila i očito su se uplašili naše političke snage. Ako stvarno imaju fotografije nek ih predoče nadležnim organima, jer je davanje mita kazneno djelo', kazali su iz ureda za odnose s javnošću Neovsne liste Jerko Ivanković Lijanović.

Inače, u BiH je bilo i slučajeva kršenja predizborne šutnje, pa su tako s broja 063 990 280 slane SMS poruke biračima da glasaju za HSP, prenosi Pincom.info.

Promatrači GONG-a, koji prate izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, izvijestili su da su drugoga izbornog dana sva birališta u BiH na vrijeme otvorena, osim biračkog mjesta 114 u Orašju, koje je otvoreno s pola sata zakašnjenja.

Što se tiče nepravilnosti, GONG je u jutrošnjem priopćenju naveo da se na biračkim mjestima 44 u Mostaru i 52 u Širokom Brijegu ne poštuje tajnost glasovanja - 'obiteljsko glasovanje'.

Na biračkom mjestu 50 u Širokom Brijegu birački je odbor prvoga dana glasovanja popisivao sve birače u isti popis za glasovanje, a na biračkom mjestu 55 u Mostaru jučer je nestao prazan zapisnik o radu biračkog odbora pa su dobili novi, stoji u priopćenju GONG-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene