Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bill Clinton naljutio Slovake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izazvao je oštre osude u Slovačkoj izjavom u kojoj je slovačko-mađarske odnose usporedio s prilikama na Bliskom istoku.

Slovački su mediji tijekom vikenda prenijeli niz osuda slovačkih političara na račun Clintona, koji je na jednom skupu u Budimpešti odnose između Bratislava i Budimpešte usporedio sa stanjem na Bliskom istoku ili u Sjevernoj Irskoj.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!" Premijer Slovačke Robert Fico Uoči posjeta Ukrajini Slovački premijer novinarima: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

Slovački predsjednik Ivan Gašparović izjavio je u jednom radijskom intervjuu da Clinton nema dovoljno znanja o prilikama u njegovoj zemlji i stoga daje "opasne" izjave, izvijestila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA.

Clintonovu izjavu osudio je i bivši slovački ministar kulture i
čehoslovački veleposlanik u Budimpešti Rudolf Chmel. "Bivši američki predsjednik, diplomatski rečeno, nema točne informacije. Zaboravio je na 'sitnicu' da su Slovačka i Mađarska saveznice u EU i NATO-u i da bi teritorijalni sukob u okviru te strukture bio apsurd", prenose Chmelovu izjavu "Hospodarske noviny".

Do zahlađenja slovačko-mađarskih odnosa došlo je u rujnu kad je slovački parlament deklaracijom proglasio "nedodirljivima" takozvane Benešove dekrete, odluke poslijeratnog čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša kojima je omogućena deportacija Nijemaca i Mađara iz tadašnje Čehoslovačke.

Beneš je nakon Drugog svjetskog rata donio dekrete koji su
predstavljali pravni temelj za protjerivanje i oduzimanje imovine i državljanstva sudetskim i karpatskim Nijemcima kao i Mađarima između 1945. i 1948.

Tekst deklaracije slovačkog parlamenta identičan je tekstu
deklaracije koju je o istoj temi još 2002. donio češki parlament.

Neposredno nakon odluke slovačkog parlamenta, vodeći mađarski političari demonstrativno su otkazali planirane kontakte sa slovačkim političarima i umjesto toga "privatno" posjetili mađarsku manjinu u južnoj Slovačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene