Kuhanje s biljnim uljima, poput suncokretovog, oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavio je u nedjelju britanski tisak. Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.
Pročitajte i ovo
Oglašen alarm
Širi se opasna zaraza: Istražuje se pet novih slučajeva, virus je već ušao u 300 objekata
raste opseg posla
Drama u susjedstvu! U bolnicama sve više mladih: "Imamo ljude od 30 godina, a granica je sve niža"
Prilikom zagrijavanja biljna ulja, kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino, oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.
PREDNOSTI MEDITERANSKE PREHRANE - Svaki dan nova spoznaja
Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.
Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje. Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.
On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija. Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook