Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ničim me dobrim nije zadužio'

Biljana Plavšić: Ne želim svjedočiti u Karadžićevu obranu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Karadžiću vraćena optužnica za genocid u BiH, bivša predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić otkrila je zašto neće svjedočiti u njegovu korist.

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić koja je u Haagu priznala svoju krivnju za ratne zločine te je osuđena na 11 godina zatvora, tijekom intervjua za frankfurtske 'Vijesti' izjavila je kako ne želi biti svjedok obrane Radovana Karadžića.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije" Slika nije dostupna Nanovo zgrozio regiju Dodik otvorio studentski dom 'Radovan Karadžić': 'Jer on to zaslužuje'

Naime, Žalbeno vijeće Haškog tribunala prošlog tjedna vratilo je na snagu dio optužnice koji Radovana Karadžića tereti za genocid počinjen 1992. godine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

>> BiH: Vraćanje optužnice protiv Karadžića mali korak ka pravdi

Na pitanje hoće li svjedočiti na sudu u obranu Karadžića, Plavšić je rekla: 'Previše sam stara, teško sam pokretna, a tu i tamo imam trenutke kada osjetim da dobro i ne pamtim. Nekad sam bila specijalist i mogla sam se sjetiti svake pojedinosti, ali se godinama to polako gubi, a vjerojatno su tome pridonijeli i uvjeti u kojima sam bila u zatvoru u Švedskoj. Smatram da se tamo sudi Radovanu Karadžiću kao što se sudilo Biljani Plavšić, a taj čovjek me nije ničim zadužio. Ničim dobrim, a ja ipak nisam svetac, već samo čovjek', zaključila je Plavšić.

Plavšić o zločinima: 'Odgovornost je isključivo individualna'

Zbog činjenice da je Karadžiću vraćena optužnica za genocid Plavšić je izjavila da je, kad je prošle godine ta točka ukinuta, pomislila da je Haški tribunal krenuo, koliko-toliko dobrim putem, ali ne ni za Karadžića ili za Republiku Srpsku ili srpski narod, već dobrim putem za pravdu, prenosi Blic.

'Očito sam bila u krivu', konstantirala je Plavšić te dodala: 'Od samog početka rada Tribunala bilo je dovoljna osnova da se izrazi sumnja u iskrenost formiranja takve internacionalne institucije. Pri tom, neću reći da možda u Haškom tribunalu nema takvih tendencija, jer sam i sama vidjela niz dokumenata u kojima stoji formulacija 'bosanski Srbi'. Uvijek sam se protivila takvim 'formulama' naglašavajući da je odgovornost isključivo individualna'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene