Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu se uzalud trudili

Bildt i Rehn pozdravili dogovor Hrvatske i Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravili su u ponedjeljak u Bruxellesu dogovor između Hrvatske i Slovenije i najavili skoro održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj bi Hrvatska mogla otvoriti i zatvoriti veliki broj poglavlja.

'Iznimno sam zadovoljan postignutim napretkom, koji je velika pobjeda za obje zemlje i za europski duh', rekao je Bildt po dolasku na redoviti sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, komentirajući dogovor predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor i njezina slovenskog kolege Boruta Pahora o deblokiranju hrvatskih pregovora i nastavku pregovora o rješavanju graničnog pitanja. Na pitanje kada će švedsko predsjedništvo organizirati sljedeću Međuvladinu konferenciju na kojoj bi Hrvatska mogla otvoriti poglavlja koja je dosad blokirala Slovenija - ukupno 14, od kojih je devet za otvaranje i pet za zatvaranje, Bildt je rekao da je sada to prerano reći. 'Treba uskladiti sve pojedinosti, sada je prerano reći, ali neće biti nepotrebnih odgoda', rekao je Bildt.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Slika nije dostupna Hrvatsko-Slovenske kombinacije Slovenija očekuje deblokadu triju poglavlja s EU

>> Rehn: Pristupna konferencija 16. listopada

Bildt je rekao da će o tome razgovarati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Švedsko je predsjedništvo ranije u svojim internim dokumentima planiralo sazvati Međuvladinu konferenciju za 16. listopada, ali se sada otvora mogućnost da to bude i ranije. Već postoji suglasnost 26 zemalja da se otvori ili zatvori 14 poglavlja i sada se čeka na odobrenje slovenskog parlamenta, odnosno njegova odbora za europske poslove. Povjerenik za proširenje Olli Rehn 'toplo je pozdravio' dogovor čelnika vlada dviju zemalja. Rehn je izrazio zadovoljstvo i što njegovi šestomjesečni posrednički napori na približavanju stajališta dviju zemalja nisu bili uzalud. Slično kao i francusko predsjedništvo u drugoj polovici prošle godine i povjerenik Rehn je predlagao da Hrvatska potpiše izjavu u kojoj bi jamčila da u njezinoj pristupnoj dokumentaciji nema ništa što bi moglo prejudicirati granicu sa Slovenijom.

'Drago mi je da nismo radili uzalud, da je naše posredovanje osiguralo neke elemente za taj bilateralni dogovor', rekao je Rehn. Povjerenik Rehn je rekao kako očekuje da Hrvatska na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji otvori maksimalan broj poglavlja. Upitan očekuje li da će dogovor predsjednika vlada dobiti prolaz u slovenskom parlamentu, Rehn je rekao kako 'vjeruje da će biti odobren u objema zemljama, jer je to doista dobitno rješenje i za Hrvatsku i za Sloveniju i za Europsku uniju'. Po Rehnu, Hrvatska može, ako nastavi 'dobrim poslom na reformama', dovršiti tehničke pregovore 'tijekom sljedeće godine, čak u prvoj polovici sljedeće godine'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene