Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova TV pogodila: Bush dolazi u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush posjetit će Hrvatsku nakon sudjelovanja na summitu NATO-a u Bukureštu 2.-4. travnja, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

"Predsjednik Bush sa suprugom otputovat će u Ukrajinu, Rumunjsku i Hrvatsku u travnju 2008., kako bio podržao napredovanje slobode i demokracije i jačanje NATO saveza, da može odgovoriti izazovima 21. stoljeća", navodi se u priopćenju glasnogovornika Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U državnom zrakoplovu FOTOGRAFIJE KOJE SE RIJETKO VIDE: Ležerno druženje predsjednika Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Rima Evo o čemu će Josipović razgovarati s papom Franjom!

Nakon posjeta Ukrajini, i sudjelovanja na summitu NATO-a u Bukureštu, "predsjednik Bush otputovat će u Hrvatsku, gdje će se sastati s hrvatskim predsjednikom i premijerom i čelnicima onih zemalja koje čelnici Saveznika odluče pozvati u NATO-a na summitu u Bukureštu", dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

"Sadašnja transformacija i proširenje NATO-a predstavljaju povijesni uspjeh u jačanju Saveza, u promicanju mira i sigurnosti, u napredovanju slobode i demokracije u istočnoj Europi. Posjetom predsjednika Busha Ukrajini, Rumunjskoj i Hrvatskoj istaknut će se značaj jačanja Europe u cijelini, slobodne i u miru", naglašava Bijela kuća.

>> MVPEI: Odluka Busha da posjeti RH potvrda "visoko razvijenih" odnosa

>> Američki izvori: Bush će boraviti u Hrvatskoj 4. i 5. travnja

Prema najavama američkih dužnosnika, SAD će se na summitu u Bukureštu snažno zauzeti za upućivanje poziva u članstvo NATO-a Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji, članicama Jadranske povelje.

Također će predložiti da se Ukrajina i Gruzija prime u Akcijski plan za članstvo - MAP, čime bi dobile status kandidata za NATO.

S američkim predsjednikom u posjet Hrvatskoj doći će i njegova supruga Laura.

MVPEI potvrdio Bushev dolazak, nepoznat točan datum i trajanje posjeta

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) potvrdilo je u petak da će američki predsjednik George W. Bush u travnju posjetiti Hrvatsku, no nije moglo objaviti točan datum niti trajanje posjeta.

Nakon što je to rano u petak učinila Bijela kuća, i u MVPEI-u su potvrdili da će Bush stići u Hrvatsku nakon summita NATO-a koji se održava u Bukureštu od 2. do 4. travnja.

Bit će to treći posjet nekog predsjednika SAD-a Hrvatskoj, nakon Richarda Nixona 1970. i Billa Clintona 1996. godine.

Prema riječima državne tajnice u MVPEI-u Biance Matković, tek nakon službene objave Bijele kuće uslijedit će konzultacije o pojedinostima dolaska predsjednika Busha, koji će u Hrvatsku stići sa suprugom Laurom.

U MVPEI-u nemaju saznanja da bi Bush želio posjetiti neki drugi hrvatski grad osim Zagreba, a o trajanju posjeta kažu tek da će u Hrvatskoj biti "duže od predsjednika Clintona" koji se u siječnju 1996. godine u zračnoj luci Pleso zadržao nekoliko sati.

Poznato je da će se Bush sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, što u MVPEI-u tumače kao Bushevu potporu njihovoj politici i potvdom visoke razine bilateralnih odnosa.

Bushev boravak zajednički će pripremiti američke službe i hrvatski organizacijski odbor u kojem će biti predstavnici Ureda predsjednika, Vlade, MVPEI-a, ministarstva obrane, unutarnjih poslova i pomorstva te grada Zagreba. Organizacijom medijskog praćenja posjeta bavit će se poseban operativni stožer sa sjedištem u MVPEI-u.

Matković je najavila da će se prilikom Busheva boravka nastojati da se što manje narušava svakodnevni život građana od kojih očekuje razumijevanje za pojačane sigurnosne mjere i poseban prometni režim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene