Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izudaran kamenom

Ubijen svećenik, katolički vrh u BiH ljut zbog sigurnosnih propusta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Vinko Puljić proziva sigurnosne službe jer je u kuću ubijenog župnika već dva puta provaljivano. Bosanski mediji pišu da je svećenik ubijen nakon što je podigao mirovinu u Hrvatskoj.

'Odgovornost je na sigurnosnim službama jer već je dva puta bilo i ulaska i provaljivanja i krađe, a ti ljudi nisu na vrijeme uhvaćeni i spriječeni. Službe sigurnosti ne smiju dozvoliti da se oni koji kradu, pljačkaju i ubijaju ohrabruju na način da ih se ne progoni. Posebno je to važno ovdje gdje mi živimo u različitosti vjera i nacionalne pripadnosti', rekao je Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

'Nadam se da to nije neka vrsta zastrašivanja, nego da je jedno bezumno, brutalno, bezobzirno nasrtanje na čovjeka, odnosno pljačka. Iako, ne znam što bi se tamo moglo opljačkati kad je to sve sirotinja', rekao je banjalučki biskup Franjo Komarica.

Ivančić je ubijen nakon što je podigao mirovinu u Hrvatskoj, piše Dnevni Avaz.

Katolički svećenik Mile Ivančić, župnik župe Zavalje Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine pronađen je mrtav u zavaljskoj župnoj kući koja se nalazi dvadesetak kilometara od Bihaća.

>> 'Radije bismo u zatvor, nego izdali ispovjednu tajnu!'

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) tijelo župnika Ivančića pronađeno je u subotu.

Tijelo pronašla župljanka

Komesar policije Unsko-sanske županije Marijan Šimić kazao je kako je Ivančićevo tijelo pronašla župljanka Mirjana Dujmović koju je župnik dan ranije zamolio za pomoć u čišćenju kuće. 'Došla sam na vrata, otključala i vidjela svećenika kako leži i odmah sam pobjegla. Pozvala sam muža, susjede', rekla je Mirjana.

Policijska istraga do sada potvrđuje da je riječ o ubojstvu. Župnik je vodio miran život, a župljani o njemu imaju samo rijeci hvale. Više će se znati nakon obdukcije.

Teške tjelesne ozljede

Tijekom policijskog očevida utvrđeno je da su župniku Ivančiću nanesne teške tjelesne ozljede, posebice na području glave, a policija je zaključila kako sve navodi da je riječ o ubojstvu s obzirom da ozljede ukazuju na udarce u glavu kamenom.

Svećenik već bio meta kradljivaca

Policija je informirana o napadu na župnu kuću u Zavalju počinjenom 1. veljače kada su dvojica provalnika ušli noću u župnu kuću dok je župnik bio u spavaćoj sobi, ali ih nije uspio prepoznati jer su bili maskirani.

Također mu je pred Božić prošle godine iz župne kuće otuđeno oko 25 tisuća kuna kojima je namjeravao isplatiti majstore za popravku krova.

Ekonom Gospićko-senjske biskupije Nikola Turkalj i župnik iz Plitvica, velečasni Josip Stefančić, nazočili su očevidu.

Župnik Ivančić rođen je 1935. godine u župi Zavalje, a za svećenika zaređen 1963. za Uskrs, pa je početkom travnja ove godine planirao proslaviti 50. obljetnicu svećeništva, odnosno zlatnu misu.

Biskup Bogović smatra da je svećenik ubijen zbog koristoljublja

Biskup Gospićko-senjske biskupije Mile Bogović, u kojoj je naselje Zavalje kod Bihaća, gdje je u petak ubijen svećenik Mile Ivančić, izjavio je kako smatra da je motiv ubojstva "čisto razbojstvo, koristoljublje i lopovluk", jer je to u godinu dana već treća provala u zavaljski župni stan.

"Svećenik Ivančić je stalno nešto uređivao po župnom stanu, pa su lopovi mislili da je tu novca u izobilju", rekao je Bogović koji je svećenika Ivančića opisao kao "mirnog i tihog čovjeka koji nije kod nikoga izazivao neprijateljstvo".

"Iz onoga što nam je do sada poznato, nemamo pravo zaključivati da ubojstvo ima neki ideološki, vjerski ili nacionalni naboj, jer Ivančić za tako nešto nije nikome dao povoda", kazao je Bogović.

Dodao je da je pokojnik bio takve naravi da je mogao samo pomagati u povezivanju različitosti, a nipošto u tome da različitosti prerastu u suprotnosti.

Smatra kako ipak treba pričekati rezultate istrage ubojstva 78-godišnjeg svećenika. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene