Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bihać: Epidemija bruceloze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću jučer je zabilježen 99. slučaj bruceloze.

Zbog stanja za koje nadležni tvrde da je, unatoč proglašenoj epidemiji, pod kontrolom, jučer je održan sastanak Kriznog stožera za prevenciju bruceloze, kojem je prisustvovao i glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna napadači u bijegu Migranti se sukobili u Bihaću: U pucnjavi jedna osoba ubijena, jedna teško ranjena Slika nije dostupna KONTEJNERSKO NASELJE Kraj Bihaća otvoren novi centar za migrante. Šef delegacije EU: "Riješena velika humanitarna kriza u BiH"

"Jedna od bitnijih mjera je da stanovništvo ne koristi mliječne proizvode bez prethodnog prokuhavanja, jer je to jedan od najraširenijih načina zaraze. Osim toga, potrebno je higijenski i epidemiološki nadzorati životinje", istakao je dr. Puvačić. 

Bruceloza je primarno bolest životinja uzrokovana različitim vrstama brucela. Bolest se u čovjeka pojavljuje sporadično i endemski. Endemsko pojavljivanje je povezano s područjima gdje je uzgoj životinja u tijesnoj vezi s čovjekovim prebivalištima. Izvor zaraze su životinje, najviše se uzročnika može naći u mliječnim žlijezdama, maternici i posteljici zaražene životinje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene