Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskorištavanje dvojnog državljanstva

BiH za izmjene sporazuma s Hrvatskom o zatvorskim kaznama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je utvrdilo prijedlog sporazuma s Hrvatskom koji bi trebao onemogućiti da osobe pravomoćno osuđene u jednoj od dvije države izbjegnu služenje kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako su prihvaćene predložene izmjene ranije potpisanog sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći odnosno izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima. ‘To smo prošli put već učinili sa Srbijom, a nismo s Hrvatskom što je izazivalo različite komentare. Želim kazati da će izmjenama sporazuma biti omogućeno izdržavanje kazne (u jednoj od država) bez pristanka osuđene osobe. Na taj će način biti otklonjeni problemi u vezi s provedbom pravomoćnih sudskih odluka za kaznena djela’, objasnio je Špirić.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Predsjedatelj Vijeća ministara podsjetio je kako je bijeg osuđenika preko granice u proteklom razdoblju predstavljao značajan problem državama regije, a on bi izmjenama postojećih sporazuma bio riješen. Hrvatska, BiH i Srbija ovime bi ujednačile odnos prema bjeguncima od pravde, bez obzira na državljanstvo koje posjeduju. Ranije se očekivalo da bi ministri pravosuđa tri države do kraja mjeseca u Sarajevu mogli potpisati izmijenjene sporazume o međusobnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima do kraja prosinca.

Iz Ministarstva pravde BiH naznačeno je kako će potpisivanje iz tehničkih razloga ipak morati biti odgođeno, najvjerojatnije za siječanj 2010. godine. Nakon što je Vijeće ministara prihvatilo izmjene sporazuma s Hrvatskom njih još treba potvrditi Predsjedništvo BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene