Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je utvrdilo prijedlog sporazuma s Hrvatskom koji bi trebao onemogućiti da osobe pravomoćno osuđene u jednoj od dvije države izbjegnu služenje kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako su prihvaćene predložene izmjene ranije potpisanog sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći odnosno izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima. ‘To smo prošli put već učinili sa Srbijom, a nismo s Hrvatskom što je izazivalo različite komentare. Želim kazati da će izmjenama sporazuma biti omogućeno izdržavanje kazne (u jednoj od država) bez pristanka osuđene osobe. Na taj će način biti otklonjeni problemi u vezi s provedbom pravomoćnih sudskih odluka za kaznena djela’, objasnio je Špirić.

Predsjedatelj Vijeća ministara podsjetio je kako je bijeg osuđenika preko granice u proteklom razdoblju predstavljao značajan problem državama regije, a on bi izmjenama postojećih sporazuma bio riješen. Hrvatska, BiH i Srbija ovime bi ujednačile odnos prema bjeguncima od pravde, bez obzira na državljanstvo koje posjeduju. Ranije se očekivalo da bi ministri pravosuđa tri države do kraja mjeseca u Sarajevu mogli potpisati izmijenjene sporazume o međusobnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima do kraja prosinca.

Vezani članci Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..." Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

Iz Ministarstva pravde BiH naznačeno je kako će potpisivanje iz tehničkih razloga ipak morati biti odgođeno, najvjerojatnije za siječanj 2010. godine. Nakon što je Vijeće ministara prihvatilo izmjene sporazuma s Hrvatskom njih još treba potvrditi Predsjedništvo BiH. (Hina)