Migranti iz kampa Lipa
Migranti iz kampa Lipa Foto: Afp

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ultimativno je u četvrtak zatražilo od vlasti Unsko-sanske županije da dopuste ponovno otvaranje nekadašnjeg prihvatnog centra u Bihaću u koji bi se privremeno smjestili migranti iz kampa Lipa koji je zatvoren prošlog tjedna.


Vijeće ministara ovakav je zahtjev uputilo s izvanredne sjednice održane zbog eskalacije migrantske krize na čije su neprihvatljive razmjere upozorile međunarodne organizacije u BiH.

Vezani članci Bakir Izetbegović Izetbegović: "Izborni zakon neće se mijenjati ucjenama... Imali smo tu i udruženi zločinački pothvat, u kojem je i Hrvatska sudjelovala" Granična policija BiH, ilustracija Policija na području Hercegovine spriječila ulazak sedam migranata u Hrvatsku

"Vijeće ministara BiH izrijekom poziva vlasti Unsko-sanske županije i Bihaća da poštuju odluku iz ožujka kojom je Bira određena kao privremeni prihvatni centar i bez odgode osiguraju prihvat i mještaj migranata na toj lokaciji", stoji u kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice.

Gotovo istodobno iz Bihaća je stigao negativni odgovor na taj zahtjev.

Operativni stožer vlade Unsko-sanske županije donio je zaključak kojim odbija povratak migranata iz Lipe u Bihać i traži da se oni privremeno smjeste u prihvatilište Salakovac u Hercegovini te u Delijaš kod Sarajeva, odnosno da tamo ostanu dok se Lipa ne opremi kontejnerima i infrastrukturom nužnom za smještaj i omogući sigurne uvjete.

Međunarodne humanitarne organizacije koje djeluju u BiH u srijedu su pozvale vlasti da hitno reagiraju nakon što je najmanje 900 migranata iz bivšeg kampa u selu Lipa ostavljeno na livadi jer nije proveden plan njihova privremenog izmještanja u hercegovačko mjesto Bradina kod Konjica.

Dolazak migranata spriječili su stanovnici Bradine koji su blokirali cestu. Stotine migranata su više od 24 sata na području Lipe čekali u autobusima kako bi ih nekamo prevezli, no cijela je operacija na kraju otkazana jer ih nisu željeli primiti ni u Biru u Bihaću. Autobusi su otišli prazni a migranti su ostavljeni na snijegu i razvalinama nekadašnjeg šatorskog kampa koji je službeno zatvoren prošlog tjedna.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UNHCR, UNICEF i još neke humanitarne organizacije upozorile su kako tim ljudima sada prijeti smrtna opasnost te su zatražili do vlasti u BiH da se pokrenu s "mrtve točke" i pridržavaju načela sadržanih u međunarodnom i nacionalnom pravnom okviru o ljudskim pravima.

"Prisiljavanje ljudi da ponovo ostanu na otvorenom u ovim uvjetima ne može biti prihvatljivo rješenje", stoji u izjavi u kojj se ističe kao su sada izravno ugroženi životi migranata ostavljenih bez skloništa, hrane, grijanja i bilo kakvih uvjeta za osobnu higijenu.

Zbog ove krize u srijedu je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije izdvojivši 500 tisuća eura kao donaciju Crvenom križu BiH koji bi trebao osigurati najnužniju pomoć migrantima.

Dok se različite razine vlasti u BiH prepiru oko toga čija je odgovornost zbrinuti migrante s područa Lipe, iz međunarodnih su organizacija upozorili kako nedostatak konsenzusa i negativna retorika potiču dodatnu ksenofobiju i stigmatizaciju migranata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju