Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučni nakon izbora

Veliki transparent u Mostaru: "Komšić persona non grata"

Željko Komšić (Foto: AFP)
Željko Komšić (Foto: AFP) Foto: Afp
Na zapadnom ulazu u Mostar u petak je postavljen veliki natpis s kojega je poručeno da ni u tome gradu novoizabrani član BiH Predsjedništva Željko Komšić nije dobrodošao.

"Komšić persona non grata", stoji na natpisu ispisanom na bijelome platnu. Vodstvo toga grada formalno se nije priključilo kampanji u kojoj su gotovo sve većinske hrvatske općine, gradovi i županije poručile Komšiću da ga ne smatraju hrvatskim članom Predsjedništva, nego predstavnikom Bošnjaka budući je za njega glasovao najveći broj pripadnika toga naroda.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. 17. travnja ANKETA Za koga biste glasali da su danas izbori? Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

Čelnici pet većinskih hrvatskih županija jučer su javno proglasili Komšića nepoželjnom osobom, a prethodno je to napravilo 20-ak čelnika općina i gradova u BiH. Komšić je pobijedio u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića iz HDZ-a BiH. Hrvatske stranke i više udruga i pojedinaca upozorili su da je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka, koji su četiri puta brojniji u Federaciji BiH.

Zbog kršenja duha Daytona s izborom Komšića reagirali su i predstavnici službenog Zagreba te na to upozorili zemlje članice EU-a. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 280 glasova ili 0,66 posto, a za Čovića je tamo glasalo oko 30.000 Hrvata. Istodobno, Komšić je pobjeđivao i u općinama u kojima doslovno Hrvati uopće ne žive. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene