Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Drsko ponašanje'

BiH: Uprava za inspekcije kazneno prijavljuje banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH najavila je da će kazneno prijaviti banke koje su i u ovoj godini nastavile dizati kamatne stope na već odobrene zajmove, objavili su mediji u Mostaru.

‘Banke su, drsko se ponašajući i ne shvaćajući ozbiljno inspekcijske prekršajne naloge i presude općinskih sudova, ponovno počele nekontrolirano i jednostrano povisivati kamate potrošačima s retroaktivnim nezakonitim obračunom, što je krajnje nedopustivo’, rekao je direktor federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak. Iz uprave su pozvali tijela vlasti u BiH, prije svih Agenciju za bankarstvo, da nađu sustavna rješenja kako bi se spriječilo nekontrolirano podizanje kamatnih stopa.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUB analiza Što će biti s kamatnim stopama? Ovo su scenariji za ovu i iduću godinu Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni

Po inspekcijskim podacima, zaprimljeno je tisuće žalba građana protiv banaka i malih kreditnih organizacija. Zbog golema broja žalba inspekcija ih više ne može obrađivati dok se ne nađu sustavna rješenja. Uprava očekuje da će snažnije mjere potaknuti spomenuta agencija kako bi obuzdala banke da ne povisuju kamate. Inspekcija je u prošloj godini provjerila 10 banaka i u 116 postupaka utvrdila da su prekršene odredbe zakona o zaštiti potrošača te izrekle 192 prekršajna naloga bankama i odgovornim osobama.U nekoliko sudskih slučajeva presuđeno je u korist klijenata banke, za koje je ocijenjeno da su im banke nezakonito povisile kamatne stope na zajmove. (Hina)

Mislite li da bi se i hrvatske vlasti trebale tako postaviti prema bankama?

  • Da
  • Ne
  • Nije me briga

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene