Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Udruge različito o kažnjavanju ratnih zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavici udruga koje okupljaju ratne stradalnike iz Bosne i Hercegovine te članove obitelji poginulih i nestalih civila prenijeli su glavnom tužitelju Međunarodnog kazenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeu Brammertzu nezadovoljstvo onim što je do sada učinjeno u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH no svi su to, ovisno o etničkoj pripadnosti, argumentirali na različite načine.

Brammertz koji je boravio u radnom posjetu BiH uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kraju tog posjeta sastao se i s predstavnicima niza nevladinih udruga koje okupljaju hrvatske, bošnjačke odnosno srpske stradalnike.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša u BiH Mirko Zelenika izjavio je kako je Brammertzu prenio nezadovoljstvo činjenicom da do danas nije kažnjen nitko od odgovornih za zločine nad Hrvatima u sjevernom dijelu Hercegovine koje je istraživao ICTY.

'Kada je sva ta dokumentacija (iz Den Haaga) vraćena u BiH, nju je tužiteljstvo BiH obezvrijedilo', ustvrdio je Zelenika. Bakira Hasečić, predsjednica udruge 'Žene - žrtve rata' koja okuplja pretežito Bošnjakinje, kazala je pak kako je njihov temeljni zahtjev bio privođenje Ratka Mladića.

'Tražimo da ICTY stoga izvrši pritisak na Srbiju a da se srbijanskim dužnosnicima zabrani izlazak u Europsku uniju i SAD dok se Mladić ne uhiti', izjavila je Hasečić.

Udruga logoraša Republike Srpske na stajalištu je kako ICTY sudi uglavnom Srbima te kako istu praksu nastavljaju i sud i tužiteljstvo BiH. Potpredsjednik te udruge Boro Medić izjavio je kako je za njezine članove najvažnije da se procesuiraju navodni ratni zločini nad Srbima u Sarajevu, Tuzli te na području Bihaća.

Serge Brammertz je tijekom boravka u BiH u razgovoru s dužnosnicima te zemlje prenio ocjenu kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom. Od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka dobio je pak jamstva kako će djelovanje ICTY-ja imati punu potporu međunarodne zajednice te kako će biti poduzete sve potrebne mjere ne bi li se priveli pravdi preostali bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu Slika nije dostupna Počelo suđenje bosanskom Srbinu za zločin nad Hrvatima i Bošnjacima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene