Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Silajdžić i Kuzmanović polemiziraju o RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović u ponedjeljak su zametnuli oštru javnu polemiku o budućnosti RS-a nakon što je Silajdžić izjavio da će taj entitet "sam sebe ukinuti", a Kuzmanović odbacio takvu mogućnost.

Obrazlažući stajalište da će RS ukinuti sam sebe, Silajdžić je u intervjuu banjolučkim "Nezavisnim novinama" od ponedjeljka rekao kako je put ka ukidanju RS-a "onaj kojim sada ide ovaj entitet jer ne poštuje konstitutivnost naroda i prava nesrpskog stanovništva".

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Reagirajući na tu Silajdžićevu izjavu, Kuzmanović je istaknuo kako "Republika Srpska nikada neće ukinuti sama sebe, niti radi na ukidanju BiH".

"Silajdžića je strah jer RS i ekonomski i politički napreduje i prosperitetniji je dio BiH i takve izjave od Silajdžića su očekivane", izjavio je Kuzmanović novinarima u Banjoj Luci. Po njegovu tumačenju "RS svojim djelovanjem i aktivnostima jača i sebe i BiH".

Polemici između Silajdžića i Kuzmanovića prethodila je protekloga vikenda polemika između premijera RS Milorada Dodika i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Na Mesićevu izjavu da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju, Dodik je rekao kako je Mesiću "bolje da šuti o tome" jer je Hrvatska, po Dodikovim riječima, nastala na "najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata". Mesić je uzvratio riječima kako je takva Dodikova izjava "bezobrazluk".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene