Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina rekorder je u regiji po broju registriranih političkih stranaka, no u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti koliko će se njih natjecati na općim izborima najavljenim za listopad jer se dio stranaka neprekidno gasi dok se druge osnivaju, prenose u ponedjeljak lokalni mediji.


Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) potvrđeno je kako u BiH trenutačno, barem na papiru, postoje 183 političke stranke, a od izbora provedenih 2010. godine iz sudskih je registara izbrisano čak 77 stranaka.

Prema dostupnim podacima, nakon BiH najviše stranaka u regiji ima Hrvatska - 112. U Srbiji je registrirano njih 90, u Makedoniji 53, u Crnoj Gori 45, dok ih je u Sloveniji 30.
Među razvijenim europskim državama po broju stranaka prednjači Švedska u kojoj ih ima 75, dok ih je u Velikoj Britaniji svega 12.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić izjavila je za "Dnevni avaz" kako je u slučaju BiH ipak riječ o podacima koji se stalno mijenjaju.

Vezani članci 25 godina od Daytonskog sporazuma - 3 Prije četvrt stoljeća donio je mir, ali i danas izaziva podjele. Je li revizija rješenje? Talijanski liječnici i pacijenti Potresan oproštaj liječnika od kolege koji je preminuo od korone: "Poznajem sivo, koščato lice smrti, gledao sam je u oči"

BiH: Tanji asfalt na zaobilaznici predmet istrage državnog tužiteljstva

"Mi smo sudovima do sada uputili 146 zahtjeva za brisanje stranaka iz sudskih registara", rekla je Pirić dodajući kako je riječ o strankama koje duže vrijeme ne provode nikakve aktivnosti niti ispunjavaju obvezu dostave izvještaja o financijskom poslovanju.

U SIP-u predviđaju kako će se do listopadskih izbora pojaviti još stranaka, jer u toj instituciji neprestano dobivaju nove upite vezane za postupak zakonske registracije.

Na općinskim izborima koji su u BiH provedeni 2012. godine natjecale su se 83 političke stranke. Među njima je bilo 28 onih koje uopće nisu postojale na općim izborima 2010. ili lokalnim 2008. godine. Čak njih 19 imalo je kandidate samo u jednoj općini, u kojoj žive i rade utemeljitelji stranke.
Na općim izborima 2010. godine natjecale su se 63 stranke, a tek njih 27 izborilo je neko od mjesta u parlamentima na državnoj, entitetskoj ili županijskoj razini.

Procjenjuje se kako je formiranje velikog broja stranaka u BiH rezultat činjenice da je za prelazak izbornog praga potrebno osvojiti tek tri posto glasova. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook