Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekorderi

BiH rekorder u regiji po broju političkih stranaka, odmah iza - Hrvatska!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina rekorder je u regiji po broju registriranih političkih stranaka, no u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti koliko će se njih natjecati na općim izborima najavljenim za listopad jer se dio stranaka neprekidno gasi dok se druge osnivaju, prenose u ponedjeljak lokalni mediji.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) potvrđeno je kako u BiH trenutačno, barem na papiru, postoje 183 političke stranke, a od izbora provedenih 2010. godine iz sudskih je registara izbrisano čak 77 stranaka.

Prema dostupnim podacima, nakon BiH najviše stranaka u regiji ima Hrvatska - 112. U Srbiji je registrirano njih 90, u Makedoniji 53, u Crnoj Gori 45, dok ih je u Sloveniji 30.
Među razvijenim europskim državama po broju stranaka prednjači Švedska u kojoj ih ima 75, dok ih je u Velikoj Britaniji svega 12.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić izjavila je za "Dnevni avaz" kako je u slučaju BiH ipak riječ o podacima koji se stalno mijenjaju.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Najzanimljivije od kampanje - 2 (Kao) na placu Za Milovu ste možda čuli, no znate li tko je Klempo? Pogledajte najzanimljivije trenutke iz kampanje

BiH: Tanji asfalt na zaobilaznici predmet istrage državnog tužiteljstva

"Mi smo sudovima do sada uputili 146 zahtjeva za brisanje stranaka iz sudskih registara", rekla je Pirić dodajući kako je riječ o strankama koje duže vrijeme ne provode nikakve aktivnosti niti ispunjavaju obvezu dostave izvještaja o financijskom poslovanju.

U SIP-u predviđaju kako će se do listopadskih izbora pojaviti još stranaka, jer u toj instituciji neprestano dobivaju nove upite vezane za postupak zakonske registracije.

Na općinskim izborima koji su u BiH provedeni 2012. godine natjecale su se 83 političke stranke. Među njima je bilo 28 onih koje uopće nisu postojale na općim izborima 2010. ili lokalnim 2008. godine. Čak njih 19 imalo je kandidate samo u jednoj općini, u kojoj žive i rade utemeljitelji stranke.
Na općim izborima 2010. godine natjecale su se 63 stranke, a tek njih 27 izborilo je neko od mjesta u parlamentima na državnoj, entitetskoj ili županijskoj razini.

Procjenjuje se kako je formiranje velikog broja stranaka u BiH rezultat činjenice da je za prelazak izbornog praga potrebno osvojiti tek tri posto glasova. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene