Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušavaju dignitet suda

BiH: Policija zabranila krave pred Ustavnim sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Udruženja poljoprivrednika BiH danas su pred sjedište Ustavnog suda u Sarajevu pokušali dovesti krave kako bi i na taj način zatražili stupanje na snagu kontroverznog zakona kojim se ponovno uvode carine na uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije. Policija je međutim, onemogućila tu njihovu nakanu.

Kamion natovaren kravama policija je zaustavila podalje od sjedišta Ustavnog suda, a organizatorima prosvjeda uručeno je obrazloženje kako se on zabranjuje jer se na taj način ugrožava dignitet suda. Predsjednik udruge koja okuplja poljoprivrednike iz BiH Miro Pejić kazao je kako je nakana bila skrenuti pozornost na probleme što ih imaju domaći proizvođači hrane te zatražiti da im država napokon pomogne. "Mi bismo muzli krave i dijelili narodu mlijeko", objasnio je Pejić novinarima.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..."

Ustavni sud BiH u petak bi trebao odlučivati o ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje što ga je ranije usvojio Parlament BiH. Zakon za koji je intenzivno lobirala mesna industrija 'Lijanovići' iz Širokog Brijega zapravo suspendira primjenu Ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer predviđa ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja. Ocjenu ustavnosti tog zakona zatražio je klub hrvatskih zastupnika u Parlamentu BiH, a takav je zahtjev značio i automatsku odgodu njegove primjene sve dok se o tome ne očituje Ustavni sud BiH.

 

Hrvatska je već upozorila vlasti BiH kako bi u slučaju stupanja na snagu ovog protekcionističkog zakona i sama bila prisiljena na slične mjere. Pejić je kazao kako je za Udruženje poljoprivrednika razlog prosvjedima bila i činjenica da će se inozemni suci, koji su također u sastavu Ustavnog suda BiH, tek sada upoznavati s cijelim problemom i to samo dva dana prije nego se o njemu očituju. 'Željeli smo da se ta odluka ne donosi rutinski', kazao je Pejić ponovo ustvrdivši kako BiH sada trpi samo štetu zbog slobodnog uvoza iz Hrvatske i Srbije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene