Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosanskohercegovačka policija poduzela je korake koji bi mogli voditi rasvjetljavanju ubojstva političkog emigranta Ante Đapića.


Uprava policije Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je od njemačkih vlasti informacije o eventualnoj istrazi ubojstva političkog emigranta Ante Đapića, potvrdio je u petak za sarajevski 'Dnevni avaz' ravnatelj te uprave Dragan Lukač.

Anto Đapić, hrvatski politički emigrant iz BiH koji je ubijen 1989. godine u Njemačkoj, stric je istoimenog hrvatskog političara i predsjednika Gradskog vijeća Osijeka.

Iako nekadašnji čelnik Hrvatske stranke prava (HSP) nije podnio nikakvu prijavu bosanskohercegovačkoj policiji zbog ubojstva njegova strica, ona je ipak poduzela korake koji bi mogli voditi rasvjetljavanju cijelog slučaja, a također se pokušava spriječiti da BiH dospije u situaciju u kojoj se našla Hrvatska zbog 'slučaja Perković'.

Vezani članci Policijska traka, ilustracija Skriven dočekao izvanbračnu suprugu i ubo je u leđa nožem pa pokušao ubiti i muškarca koji joj je pritekao u pomoć Specijalna policija, ilustracija Cure detalji: Privedeni u slučaju ubojstva bankara prošli vojnu obuku, dosad se nisu spominjali u crnoj kronici

>>Odvjetnik supruge Stjepana Đurekovića: Razočarani smo što Perković još nije izručen

'Očekujemo od njemačke policije odgovor o detaljima tog slučaja i o tome vodi li se već istraga o Đapićevu ubojstvu kako bismo i mi mogli poduzeti određene mjere. Time želimo spriječiti da BiH dođe u poziciju u kojoj se nalazi Hrvatska u kontekstu rješavanja uhidbenog naloga za Josipa Perkovića', pojasnio je Lukač.

Anto Đapić ranije je iznio tvrdnje u hrvatskim medijima kako je njegovog strica u Njemačkoj likvidirala Služba državne sigurnosti (SDS) bivše SFRJ, a da je neposredni organizator bio ured te službe u Livnu u BiH. Po njegovim riječima, njegov stric je nakon odlaska iz SFRJ u Njemačkoj dobio politički azil. Ubijen je u lipnju 1989. godine, a Đapić je izjavio kako je to bilo brutalna likvidacija, jer je pronađen u stanu ubijen čekićem i nožem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook