Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Pokopana tijela 70 identificiranih Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kozarcu kod Prijedora, u zapadnom dijelu BiH, obavljen je zajednički posljednji ispraćaj 70 identificiranih Bošnjaka koje su ubile srpske snage na prijedorskom području 1992. godine.

Njihova tijela identificirana su u posljednjih godinu dana. Na području Prijedora je do sada identificirano ukupno 2.250 u ratu stradalih Bošnjaka a traga se za njih još 1.100. Područje Prijedora se ubraja u ona gdje su u proteklom ratu počinjeni najmasovniji zločini.

Pročitajte i ovo Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Za sebe kažu kako su nevidljiva djeca, zaboravljeni i marginalizirani od društva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tragične životne sudbine Oni su ''nevidljiva djeca'': Zaboravljeni su i marginalizirani od društva

Predvodeći obred posljednjeg ispraćaja u Kozarcu poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić je upozorio kako ne treba upasti u zamku i okriviti cijeli jedan narod za kolektivnu odgovornost, ali se od tog naroda, dodao je Cerić, očekuje da sam ne navlači odgovornost na sebe.

'Moramo razlikovati krivnju od odgovornosti. Kriv je onaj tko je počinio zločin, odgovoran je onaj tko nije spriječio a mogao je spriječiti zločin', kazao je Cerić

U ime banjalučkog biskupa msgr. Franje Komarice nazočnima se obratio prijedorski župnik Mladen Stojanović. 

'Uvjet trajnog mira je praštanje, a uvjet praštanja je priznavanje krivnje', rekao je Stojanović.

Posljednjem ispraćaju nazočili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene