Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina bi zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji mogla podnijeti na proljeće 2009. godine, ocijenio je ministar vanjskih poslova te zemlje Sven Alkalaj.


U izjavi koju prenosi 'Dnevni avaz', Alkalaj je naznačio kako bi se podnošenje ovakvog zahtjeva moglo očekivati u razdoblju od travnja do lipnja naredne godine.

Vezani članci Koronavirus U BiH još 160 slučajeva zaraze koronavirusom, tri osobe umrle: Novo žarište Bijeljina Koronavirus u BiH, ilustracija U susjedstvu bolja situacija: BiH ima 62 nova slučajeva zaraze, Slovenija 16

'Do tada će već biti poznata sudbina Ureda Visokog predstavnika (OHR)', kazao je Alkalaj aludirajući na to da je Europska unija ranije zatvaranje OHR-a, uz uvjet provedbe nužnih reformi, postavila kao kriterij od kojega se ne može odstupiti ukoliko BiH želi istaknuti kandidaturu za članstvo u Uniji.

Alkalaj smatra kako je BiH, baš kao što je to učinila i Crna Gora, zahtjev mogla podnijeti i sada, no drži kako bi to bila tek forma jer sve ovisi o provedbi nužnih reformi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ranije je najavljivao kako bi njegova zemlja zahtjev za punopravno članstvo u EU mogla podnijeti do kraja ove godine.