Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina bi zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji mogla podnijeti na proljeće 2009. godine, ocijenio je ministar vanjskih poslova te zemlje Sven Alkalaj.


U izjavi koju prenosi 'Dnevni avaz', Alkalaj je naznačio kako bi se podnošenje ovakvog zahtjeva moglo očekivati u razdoblju od travnja do lipnja naredne godine.

Vezani članci Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Podijeljene reakcije vrha BiH: "Ne postoji primjerena kazna za zločine Karadžića", ali i - "Karadžić bi se trebao vratiti u RS" Slika nije dostupna SDP BiH će s partnerima zatražiti da OHR riješi krizu vlasti u BiH

'Do tada će već biti poznata sudbina Ureda Visokog predstavnika (OHR)', kazao je Alkalaj aludirajući na to da je Europska unija ranije zatvaranje OHR-a, uz uvjet provedbe nužnih reformi, postavila kao kriterij od kojega se ne može odstupiti ukoliko BiH želi istaknuti kandidaturu za članstvo u Uniji.

Alkalaj smatra kako je BiH, baš kao što je to učinila i Crna Gora, zahtjev mogla podnijeti i sada, no drži kako bi to bila tek forma jer sve ovisi o provedbi nužnih reformi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ranije je najavljivao kako bi njegova zemlja zahtjev za punopravno članstvo u EU mogla podnijeti do kraja ove godine.