Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čović misli da je četiri sretan broj za BiH

BiH podijeljena na četiri teritorijalne jedinice najbolje rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preustroj Bosne i Hercegovine kroz uspostavu četiri teritorijalne jedinice u njoj najbolje je rješenje za tu zemlju, ocijenio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od ponedjeljka.

'Osobno mislim će to u konačnici biti jedino moguće. Uvjeren sam da je broj četiri sretan broj za BiH', kazao je Čović. On je kazao kako je jasno da provedba ovakvog koncepta ovisi o suglasnosti među zainteresiranim stranama u BiH, no i potpori međunarodne zajednice, koja opet ne želi imati 'supstitut tri nacionalne državice koje bi trebale činiti BiH, nego kompromis između onoga što se zove građansko i što se zove kolektivno'.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Nama je cilj u prihvatljivom vremenskom razdoblju osigurati izmjene Ustava BiH kako bi naredne opće izbore proveli po novoj strukturi koja daje europsku šansu BiH Da bi se to provelo potrebno je uspostaviti jasnu strukturu države koja jamči njeno približavanje euroatlantskim integracijama, istaknuo je predsjednik HDZ BiH te dodao kako je dogovor o tome 'uvelike postignut' tijekom dosadašnjih pregovora s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i predsjednikom Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

'Nama je cilj u prihvatljivom vremenskom razdoblju... osigurati izmjene Ustava BiH kako bi naredne opće izbore proveli po novoj strukturi koja daje europsku šansu BiH', kazao je Čović. Također je izrazio uvjerenost kako će austrijski diplomat Valentin Inzko u ulozi novog Visokog predstavnika za BiH poduprijeti započeti pregovarački proces i doprinijeti bržem dogovaranju oko nužnih reformi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene