Granični policajac u BiH
Granični policajac u BiH Foto: Armin Durgut/Pixsell

Pet osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata uhitila je u utorak policija u Bosni i Hercegovini, u operaciji planiranoj s pravosudnim i policijskim tijelima Hrvatske, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH, koje vodi istragu.


Operaciju pod kodnim nazivom "Fast" Tužiteljstvo BiH koordiniralo je s USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a osobe koje su osumnjičene za organiziranje krijumčarenja migranata državljani su Afganistana.

Vezani članci Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 6 Tisuće u ''igri'' koju pokušavaju desetke puta, sve dok ne prijeđu granicu: ''EU pokušava pretvoriti Bosnu u parkiralište za migrante koje oni sami ne žele'' Davor Božinović Božinović o međunarodnom skandalu: "Ovo je još jedna u nizu provokacija. EU parlamentarci su htjeli nezakonito prijeći granicu"

Dvojica osumnjičenih tijekom dana su uhićena na teritoriju Hrvatske.

Tijekom istrage je utvrđeno kako su svi oni, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, zajedno s još nekim osobama prebacivali ilegalne migrante, uglavnom afganistanske državljane, najprije preko granice Srbije i BiH, a potom i u Hrvatsku.

Na taj je način granice ilegalno prešlo nekoliko desetaka migranata. Istraga o toj krijumčarskoj mreži trajala je mjesecima.