Fenomen kamenih kugli poznat je u nekoliko zemalja svijeta - od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda, Turske, Tunisa, Hrvatske itd... U Bosni i Hercegovini je nedavno pronađena najveća kamena kugla u Europi.


Nastanak kamenih kugli zainteresirao je stručnjake iz cijelog svijeta koji i danas analiziraju taj fenomen. U naselju Grab-Mećevići nalazi se više od 20 kamenih kugli savršenog oblika, a mještani su ih zbog legendi uništili na desetine, misleći da se u njima nalazi zlato. Kamenje od razbijenih kugli koristilo se kasnije najčešće za ukrašavanje vrtova, piše Klix.ba.

Vezani članci Bosna i Hercegovina Stroge sankcije urodile plodom: Zbog strogog zakona manje negiranja zločina iz proteklog rata u BiH Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4 Misteriozna smrt mladića u BiH, policija uhitila njegovu bivšu djevojku. Otac poručio: "Ovo čekamo već 1955 dana"

Suad Keserović iz mjesta Podubravlje se brine da se to ne dogodi i s najvećoj kuglom u Europi, a možda i u svijetu. Kugla se nalazi na njegovoj parceli pa dane provodi uređujući teren oko kugle koja je već postala turistička atrakcija u Zavidovićima, a o njoj su već pisali i mnogi svjetski mediji.

'Dugo smo pretpostavljali da se na ovom mjestu nalazi kugla jer je bio otkriven samo jedan dio, a prije 20-ak dana smo otkopali veći dio i uvjerili se da taj kamen ima savršen oblik. Nismo mislili da će biti ovako velika, a sada trebamo nastaviti s kopanjem da bi doznali koji joj je promjer', kazao je Keserović te dodao kako je već posjećuju turisti.

'Stranci su već počeli dolaziti, interes postoji. Očekujemo još veći interes jer je ovo možda i najveća kamena kugla na svijetu. Nadamo se da ćemo uskoro imati podršku, da ćemo imati volontere koji će ubrzano raditi na njenom otkrivanju, a cilj nam je i da napravimo fine prilaze. Sve ovo je u interesu i grada i turizma u Zavidovićima'.

Pretpostavlja se da na području Podubravlja postoji još kugli, ali je potrebno napraviti analizu tla kako bi se utvrdilo nalaze li se zaista na pojedinim mjestima.

Ni danas nema objašnjenja o porijeklu kamenih kugli niti o ljudima koji su ih napravili, alatima koje su upotrebljavali ili zbog čega su uopće napravljene.