Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, dok Bjelorusija nije uspjela u svojoj kandidaturi, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.


Kako se pojašnjava, u prvom krugu glasovanja potrebnu većinu glasova za članstvo u Vijeću za dva mjesta za istočnoeuropske skupinu zemalja dobila je Slovenija dok se u drugom odlučivalo između BiH i Bjelorusije.

Vezani članci Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin Bjelorusija ulazi u rat protiv Ukrajine? Lukašenko: "Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvijek smo spremni" Slika nije dostupna Gadafi pisao UN-u: Primjena sile protiv prosvjednika je minimalna

Kandidaturi BiH glas je dalo 112 zemalja dok je za Bjelorusiju, koju Washington opisuje kao posljednju europsku diktaturu, glasovalo njih 72.

Vijeće za ljudska prava UN-a čije je sjedište u Ženevi utemeljeno je 2006. posebnom rezolucijom Opće skupštine kako bi zamijenilo diksreditiranu i politiziranu Komisiju za ljudska prava, a jedan od ciljeva bio je spriječiti da neki od najgorih kršitelja ljudskih prava budu njegovi članovi. 

To tijelo ima 47 članova koji se biraju na tri godine s mogućnošću jednog produženja mandata.

Rezultat predstavlja pobjedu za zapadne zemlje koje su u posljednji trenutak nagovorile BiH da istakne svoju kandidaturu u nadi da će tako izbaciti Bjelorusiju koja bi inače zajedno sa Slovenijom bez problema ušla u Vijeće. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ocijenilo je kako je ovaj izbor znak povjerenja članica UN da će ta zemlja podupirati najviše standarde u zaštiti ljudskih prava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju