Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ BiH osudio je u srijedu izjavu visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ostaje na snazi njegova ranija suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je legalizirao vlast u Federaciji BiH, a ta stranka ustvrdila je da se time austrijski diplomat svrstao na bošnjačku stranu.


'Nalog visokoga predstavnika u BiH kojim suspendira Odluke SIP-a predstavlja rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda na razinu nacionalne manjine', priopćio je HDZ BiH. Ta je stranka reagirala na istup prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH Valentina Inzka koji je u srijedu istaknuo da je za njega uspostava vlasti u Federaciji BiH završena stvar, unatoč tome što je izbor predsjednika i vlade nelegalnim ocijenilo središnje izborno povjerenstvo.

HDZ BiH smatra da se Inzko svrstao na stranu Bošnjaka te ga pozvao da preuzme odgovornost za pravni kaos. 'Nezakonito i neustavno djelovanje, kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka, s očitim blagoslovom dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina 'kolateralne štete' u regionalnim preslagivanjima nakon raspada bivše Jugoslavije', navodi se u priopćenju.

Dodaje se da se svojim nalogom OHR stavio na stranu onih koji ne priznaju odluke središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je štitilo Izborni zakon i Ustav Federacije BiH čime je, tvrdi se u priopćenju 'OHR preuzeo odgovornost za ovakav pravni kaos'. HDZ BiH najavilo je da će se protiv suspenzija odluka legalnih institucija države nastaviti boriti pravnim putem. (Hina)

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o borbi s epidemijom: "Najuspješniji su u BiH. Tamo niti je itko bolestan, niti itko umire, niti je itko u bolnicama, niti itko priča o tome, niti se itko cijepi" Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika"