Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisak piše

BiH: Granice entiteta sprečavaju istraživanje naftnih nalazišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Granice dva entiteta unutar BiH nisu samo problem formalne naravi nego sprječavaju i nastavak istraživanja naftnih nalazišta koja se procjenjuju na nekoliko desetina milijardi dolara, pišu u banjalučke Nezavisne novine.

Pitanje eksploatacije nafte u BiH, čije su postojanje neosporno potvrdila predratna istraživanja, oživio je je nedavni posjet premijera RS Milorada Dodika Rusiji, tijekom kojeg je najavio da će dvije tvrtke iz te zemlje početi s ispitivanjima nalazišta nafte i plina u Republici Srpskoj. Problem je, međutim, što koncesije za korištenje energenata prema Daytonskom sporazumu mogu dati samo entiteti, dok država nema nadležnosti, a pojedina nalazišta prelaze granice dva entiteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem s granicama nalazišta Rusi će 'tražiti' naftu u BiH?! Slika nije dostupna Raskida se ugovor s MOL-om? Rusi planiraju istisnuti INU s tržišta u BiH?

List navodi da su prijeratnim istraživanjima koje je provodila INA, ali i strani partneri, utvrđena četiri prioritetna naftna polja čiji se kapacitet procjenjuje na 50 milijuna tona južno od Šamca, površine 22 kilometra četvorna, jugozapadno od Orašja, na području Tuzle od 22,5 kilometara četvornih i Lopara površine 21 kilometar četvorni. Vjeruje se da naftna nalazišta postoje i na području Hercegovine.

Zakonodavstvo BiH neusklađeno

Profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru i savjetnik Komisije za koncesije RS Ranko Cvijić i predsjednik Povjerenstva za koncesije Federacije BiH Šefik Koričić upozoravaju da je zakonodavstvo u BiH neusklađeno. Tako su, primjerice, u Federaciji BiH u proceduri izmjene Zakona o koncesiji, kojim bi nadležnosti za davanja koncesija sa županija prešle na entitetsku razinu. Prema Koričićevu mišljenju, o koncesijama za eksploataciju ležišta nafte koja se nalaze na entitetskoj crti morat će odlučivati državno povjerenstvo. Po procjenama dvojice stručnjaka BiH ima dovoljne zalihe nafte za 50 sljedećih godina.  (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene