Čak dvije trećine uzoraka hrane za ljude i životinje koja je analizirana u BiH je genetski modificiranog podrijetla (GMO) iako ta zemlja zabranjuje proizvodnju i prodaju takvih proizvoda, objavile su u utorak Nezavisne novine.


Od 100 uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na pristutnost genetski modificiranih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Vezani članci Policija u Sarajevu Bosna i Hercegovina uhitila muškarca kojeg traži više zemalja, istražuje se zbog povezanosti s terorizmom Mostar, ilustracija Dramatično u susjedstvu - dio bolnice opet pretvoren u COVID odjel: "Ponovo mnogo ljudi umire, a mogli smo to izbjeći"

Ovaj podatak navodi se u Izvještaju o provedenom planu praćenja hrane za ljude i životinje za životinje u BiH nakon laboratorijskih analiza izuzetih uzoraka hrane koje je proveo Institut za inženjerstvo i biotehnologiju Sveučilišta u Sarajevu.

Kako se navodi u tom izvještaju, uzorci su uzeti u trgovačkim centrima i tvornicama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog podrijetla, a 28 domaćih.

Jakovina: Legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema

Pojašnjava se da su provjeravani mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, kukuruzne pahuljice, miješane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz među kojima keks i grickalice, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

"Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisutnost GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno", navodi se u izvještaju.

Ovaj je izvještaj pripremila Agencija za sigurnost hrane BiH, a ove godine ga je razmatralo i usvojilo Vijeće ministara BiH.

Prema vrijedećem zakonodavstvu u BiH uvoz, uporaba i proizvodnja GMO proizvoda su zabranjeni. Vlasti BiH imaju podatke o krijumčarenju GMO sjemena, a napose soje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju