Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izbora u listopadu 2014.

BiH: Dovršeno konstituiranje državnog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborom Bariše Čolaka iz HDZ BiH za predsjedatelja Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dovršen proces konstituiranja zakonodavne vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2014. godine.

U nastavku sjednice konstituirajuće sjednice Doma naroda, započete još prije tri tjedna, Čolak je izabran glasovima natpolovične većine zastupnika koji su također odlučili kako će njegov zamjenik iz reda srpskog naroda biti Ognjen Tadić kao kandidat Srpske demokratske stranke (SDS), a iz bošnjačkog Safet Softić kojega je predložila Stranka demokratske akcije (SDA).

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen zadovoljni napretkom Von der Leyen: "Preporučit ćemo otvaranje pregovora s BiH. Nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama" Bolovanje, Ilustracija - 2 problemi za poslodavce u BiH Susjedi muku muče s bolovanjima, neki su razlozi nevjerojatni: "Muškarac je na bolovanju jer čuva trudnoću..."

"Priželjkujem da postignemo posebne uspjehe na planu europskih integracija", kazao je nakon zbora Čolak, dosadašnji ministar pravosuđa BiH.

Sukladno poslovniku o radu parlamenta BiH predsjedatelji i zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda rotiraju se svakih osam mjeseci, a isti mehanizam rotacije vrijedi i u Predsjedništvu BiH.

Izbor vodstva Doma naroda parlamenta BiH smatrao se važnim testom za funkcioniranje parlamentarne većine koju su ranije dogovorile SDA, HDZ BiH, Demokratska fronta (DF) i stranake iz Republike Srpske okupljene oko SDS-a.

Uspostava nove vlasti u BiH blokirana, problem u 'srpskoj kvoti'

Trojica od pet zastupnika u klubu Srba u Domu naroda članovi su Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), bloka koji je na državnoj razini prisiljen na oporbeno djelovanje.

Oni su odbili podržati kandidaturu zastupnika SDS-a za zamjenika predsjedatelja Doma naroda tražeći tu poziciju za jednog od zastupnika iz bloka SNSD-DNS pa je izbor vodstva tog tijela u dva navrata odgađan iz poslovničkih razloga.

U nastavku održanom u ponedjeljak u konačnici su presudili glasovi hrvatskih zastupnika među kojima je većina iz HDZ BiH.

Iako je ta stranka ranije proklamirala "strateško partnerstvo" sa SNSD-om Milorada Dodika, od njega su morali odustati pri glasovanju za izbor srpskog dopredsjedatelja Doma naroda jer je to bio uvjet za očuvanje ranije dogovorene vladajuće koalicije na državnoj razini.

Vladajuća će koalicija ipak i dalje imati problem s usvajanjem zakona jer tri zastupnika iz bloka SNSD-DNS, kao većina u klubu Srba, mogu usporavati prihvaćanje zakona na državnoj razini, a teorijski ih mogu i blokirati ukoliko bi se odlučiti ne dolaziti na sjednice jer ne bi bilo potrebnog kvoruma za odlučivanje unutar njihova kluba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene