Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako Hrvatima i Srbima u BiH prijeti opasnost od bošnjačke majorizacije te pozvao da se zajednički suprotstave toj prijetnji potvrđujući istodobno čvrsto političko savezništvo s nacionalističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.


U intervjuu kojega su u subotu objavile banjalučke 'Nezavisne novine' Čović je radikalnim rječnikom optužio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) da provodi politiku majorizacije ocjenivši kako '99 posto biračkog tijela te stranke čine Bošnjaci'.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Gvardijani Bosne Srebrene poručilii: ''Pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije'' Slika nije dostupna Čović: Dvoentitetska BiH nije održiva i nema perspektive

>> BiH: Dodik nudi savezništvo Čoviću, a Tihić Lagumdžiji

Čović je ustvrdio da je politika majorizacije postala potpuno jasna kroz izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

'Na sličan način pokušalo se utjecati i na (izbor) srpskog člana Predsjedništva BiH i to im je (SDP-u) umalo i uspjelo. To je do te mjere brutalno i drsko... da ja nisam vidio organiziranijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP', izjavio je Čović ponavljajući na taj način tezu Milorada Dodika kako je tijesna utrka između Nebojše Radmanovića i Mladena Ivanića rezultat navodnog glasovanja Bošnjaka za Ivanića kao kandidata oporbene Partije demokratskog progresa (PDP).

'Dodik i ja smo odavno dogovorili jedan orijentir'

Čović je ocijenio kako iza svega toga stoji 'pokušaj stvaranja unitarne države pod plaštom SDP-a'.

'Milorad Dodik i ja smo već odavno dogovorili jedan orijentir jer je bilo naznaka za takvo nešto i jasno zamišljamo našu dugoročnu politiku kada su u pitanju srpski i hrvatski narod', bio je otvoren Čović koji je dodao kako se takvoj politici navodno priklanja i sve više Bošnjaka koji se plaše razgradnje BiH.

Čović je ustvrdio kako je jedino rješenje za BiH ustroj tri ili četiri federalne jedinice te da svaki pokušaj ustroja te zemlje na građanskom konceptu samo vodi u propast.

Čović je potvrdio kako HDZ BiH želi da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude iz te stranke no nije izrijekom kazao kako bi to trebao biti baš on. (Hina)