Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izabran je za zamjenika predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH nakon što su, protivno očekivanjima, od predlaganja drugog kandidata odustale hrvatske stranke članice vladajuće koalicije na razini Federacije BiH.


Zastupnici Doma naroda su na konstituirajućoj sjednici bez posebne rasprave i jednoglasno za predsjedatelja izabrali Ognjena Tadića iz Srpske demokratske stranke (SDS), za bošnjačkog zamjenika predsjedatelja Sulejmana Tihića iz Stranke demokratske akcije (SDA) a Čovića za hrvatskog zamjenika predsjedatelja.

Zastupnik iz Socijaldemokratske partije (SDP) Krunoslav Vrdoljak izjavio je kako je potpora Čoviću rezultat nastojanja da napokon počne popuštanje političkih napetosti u zemlji prouzročenih nepostojanjem dogovora o vladajućoj većini. 'Potporu Čoviću treba shvatiti kao pokušaj određenih ustupaka', kazao je Vrdoljak.

Vezani članci Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Čović: "Jedino Hrvati žele BiH, a separatizam i unitarizam vode njezinu nestanku" Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Dragan Čović na sastanku s hrvatskim državnim vrhom: ''Iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona''

'Može se napraviti jedan ključni dogovor'

Čović i Tihić naznačili su pak kako bi to mogao biti i uvod u konačni dogovor o tome tko će činiti vladajuću većinu na državnoj razini. 'Ovo je možda praktični primjer da se, ako stvarno želimo, može napraviti jedan ključni dogovor', izjavio je Čović. Tihić je kazao kako izbor vodstva Doma naroda konsenzusom predstavlja obvezu i poticaj onima koji trebaju odlučiti o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara BiH.

'To pitanje moglo bi se rješiti formiranjem jedne velike koalicije', izjavio je Tihić. Vijeće ministara BiH još nije formirano a sadašnje je u tehničkom mandatu od listopada 2010. godine kada su provedeni opći izbori. (HIna)