Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Big Ben, satni toranj uz palaču Westminster i zaštitni znak Londona naginje se, a ‘majka svih parlamenata’, zgrada britanskog zakonodavnog tijela propada u rijeku Temzu izazivajući strah što će se dogoditi u budućnosti.


Povjerenstvo zastupničkog doma, odgovorno za održavanje neogotičke zgrade sagrađene u 19. stoljeću će raspravljati o rezultatima istraživanja koja preporučuju da se hitno krene u obnovu vrijednu oko milijarde funti, a list Daily Telegraph piše kako postoji još jedan prijedlog da se zemljište proda kineskim ili ruskim građevinarima za 500 milijuna funti.

Glasnogovornik povjerenstva, međutim, tvrdi da takvi izvještaji ne postoje, a članovi povjerenstva će se sastati samo kako bi osnovali skupinu za dugoročnu obnovu tog zaštićenog spomenika kulture 1. kategorije koji su projektirali Charles Barry i Augustus Welby Pugin.

Mediji pišu da se satni toranj visok 96 metara, na kojem se nalazi zvono poznato kao Big Ben, nagnuo 46 centimetara ulijevo od svoje baze.

No, stručnjaci, koji su radili na kosom tornju u Pisi i višekatnoj garaži za automobile pod zgradom parlamenta u središtu Londona, ističu da nema razloga za brigu, jer će tek za 10.000 godina dosegnuti kut koji bi trebao zabrinjavati.

Profesor John Burland s Kraljevskog koledža kaže da radovi na probijanju linije podzemne željezice Jubilee 90-tih godina prošloga stoljeća nisu izazvali dramatične pomake, dok glasnogovornik povjerenstva ističe kako je moguće da je nagib nastao u vrijeme gradnje 1859.

Postojeća zgrada parlamenta, u kojoj su smješteni godnji i donji dom te uredi zastupnika, sagrađena je nakon što je srednjevjekovno zdanje uništeno u požaru 1834. i zahtjeva stalno održavanje. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Velika Britanija u borbi sa snijegom: Ne rade škole, ne voze vlakovi, obustavljeni letovi... Boris Johnson Trese mu se stolica: Boris Johnson bi se već danas mogao suočiti s glasanjem o povjerenju
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju