Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unaprjeđenje jednakosti

Biden ukida Trumpovu zabranu za transrodne osobe, podržao ga i novi ministar obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Joe Biden treba izdati izvršni nalog za preokretanje politike Pentagona koja u velikoj mjeri zabranjuje transrodnim osobama ulazak u vojsku, odbacujući zabranu koju je naredio predsjednik Donald Trump tijekom prve godine svojeg mandata.

Odluka o promjeni politike ima potporu Bidenova novopotvrđenog ministra obrane, umirovljenog generala Lloyda Austina. ''Podržavam predsjednikov plan ili plan za ukidanje zabrane”, kazao je Austin. ''Ako ste sposobni i kvalificirani služiti i možete održati standarde, trebalo bi vam biti dozvoljeno'', pojasnio je Austin.

Uoči inauguracije, Bidenov tim za tranziciju uputio je dopis Rona Klaina, šef ureda Bijele kuće, koji je skicirao Bidenov plan da iskoristi svoj prvi puni radni tjedan kao predsjednik ''za unaprjeđenje jednakosti i potpore zajednicama boja i drugih slabije posluženih zajednica''.

Trump je iznenadio vojne čelnike, kada je u Tweetu napisao kako vlada neće prihvatiti ili dozvoliti transrodnim osobama da služe ''u bilo kojem svojstvu'' u vojsci. ''Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i premoćnu pobjedu i ne može biti opterećena ogromnim medicinskim troškovima i poremećajima koji bi urodili transrodom u vojsci'', napisao je.

Procjenjuje se da se od 2019. godine 14.700 vojnika na aktivnoj dužnosti i u pričuvama identificira kao transrodno, ali ne traže svi liječenje. Od srpnja 2016. više od 1500 članova službe dijagnosticirano je rodnom disforijom; od 1. veljače 2019. trenutačno je bilo 1071 član službe. Prema Pentagonu, odjel je između 2016. i 2019. godine potrošio oko osam milijuna dolara na transrodnu skrb. Godišnji proračun vojske za zdravstvo premašuje 50 milijardi dolara.

Trebalo je gotovo dvije godine, ali nakon dugotrajne pravne bitke i dodatnih pregleda, Ministarstvo obrane odobrilo je u travnju 2019. novu politiku koja nije bila potpuna zabrana. Iako, zabranili su transrodnim snagama i vojnim regrutima promjenu spola i zahtijevalo se od većine pojedinaca da služe u svojem rodnom spolu.

Prema toj politici, trenutno pripadnici transrodnih postrojbi i svi koji su potpisali ugovor o upisu prije datuma stupanja na snagu mogli bi nastaviti s planovima za liječenje hormonima i spolnu tranziciju ako im se dijagnosticira rodna disforija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posljedice korone Novo vodstvo, nova pravila: Bijela kuća ponovno uvodi ograničenja na putovanja iz Europe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nema ako, i, ali'' Biden žestoko svojim suradnicima: ''Ako čujem da tretirate druge s nepoštovanjem, otpustit ću vas na licu mjesta''

Međutim, nakon tog datuma, nikome s rodnom disforijom koji je uzimao hormone ili se transmitirao na drugi spol nije dozvoljena prijava. Osobe u službi kojima je dijagnosticirana rodna disforija morale su služiti u svojem rodnom spolu i zabranjeno im je uzimanje hormona ili dobivanje kirurškog zahvata u tranziciji, prenosi The Associated Press.

Odluka o ukidanju zabrane transrodnog režima također je najnoviji primjer da je Biden koristio izvršnu vlast u prvim danima kada je bio predsjednik kako bi uklonio Trumpovo nasljeđe. Njegove rane akcije uključuju naredbe za ukidanje zabrane Trumpove administracije za putnike iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja, zaustavljanje izgradnje zida na granici Sjedinjenih Američkih država i Meksika i pokretanje inicijative za unaprjeđenje rasne ravnopravnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene