William Burns
William Burns Foto: Afp

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izabrao je bivšeg diplomata Williama Burnsa čelnikom američke obavještajne agencije CIA, objavio je Biden.


"Bill Burns uzoran je diplomat s više desetljeća iskustva diljem svijeta u zaštiti našeg naroda i naše zemlje", priopćio je Biden.

Vezani članci Djelatnica vraća govornicu Nancy Pelosi u dvoranu Američke savezne države u stanju pripravnosti pred inauguraciju Joea Bidena, najavljeni masovni prosvjedi Prosvjednici u Kongresu Amerika u kaosu: "Sve to može proći puno krvavije, planiraju se atentati i bombaški napadi"

"On dijeli moje duboko uvjerenje da obavještajni podaci moraju biti apolitični", dodao je predsjednik koji će 20. siječnja preuzeti funkciju.

Diplomat 33 godine, uključujući to da je bio američki veleposlanik u Rusiji od 2005. do 2008., William Burns otišao je u diplomatsku mirovinu 2014. i preuzeo vodstvo Carnegie Foundation, think tankom za međunarodne odnose.

Burns nasljeđuje Ginu Haspel, direktoricu CIA-e od 2018. koja je naslijedila Mikea Pompea, direktora od 2017. do 2018. kada ga je Donald Trump imenovao državnim tajnikom.

Ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, William Burns postat će prvi karijerni diplomat na čelu CIA-e, naglašava se u priopćenju.