Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bhutto opet u Pakistanu nakon 8 godina egzila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša pakistanska premijerka i čelnica oporbe Benazir Bhutto vratila se u četvrtak u domovinu okončavši više od osam godina dobrovoljnog egzila kamo je izbjegla pred optužbama zbog korupcije koje su izbrisane dogovorom s predsjednikom Pakistana.

S obzirom na to da bivšoj premijerki ubojstvom prijete talibanski militanti, mjere sigurnosti bile su pooštrene u zračnoj luci i Karachiju gdje je bilo raspoređeno više od 10.000 policajaca i paravojnika uz 5.000 dobrovoljaca.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić Karamarko nije jedini Tko se sve od otpisanih vraća na političku scenu? Popis je popriličan: "Vraćam se u hrvatsku politiku jer tu je moj dom" Slika nije dostupna Benazir Bhutto potvrdila povratak u Pakistan

Najmanje 250.000 pristaša bivše premijerke okupilo se u Karachiju kako bi dočekalo političarku koja treba predvoditi svoju stranku na općim izborima početkom 2008. godine.

Bhutto je mjesecima pregovarala o povratku te se vjeruje da je s predsjednikom Pervezom Musharrafom dogovorila da će joj on pomoći da postane premijerka, a ona mu uzvratiti političkom potporom.

Zauzvrat su, dan uoči ponovnog izbora Musharrafa za predsjednika, sve optužbe za korupciju bile povučene protiv Bhutto, koja pak tvrdi da je s Musharrafom dogovorila tek pomoć u mirnom prijenosu vlasti iz vojne diktature u civilnu demokraciju. 

General pakistanske vojske, Musharraf na vlast je došao vojnim udarom 1999. bez krvoprolića i uspio sebi osigurati još jedan predsjednički mandat 6. listopada obećavši da će se odreći dužnosti vojnog zapovjednika, nespojive s predsjedničkom prema Ustavu.

Analitičari procjenjuju da savezu Musharraf-Bhutto prijete brojne opasnosti te da dvojac koji uživa potporu Sjedinjenih Država i manjeg prozapadnog sloja u muslimanskome Pakistanu, nije po volji većini od 160 milijuna Pakistanaca. 

Narod Pakistana drži da rat američkog predsjednika protiv islamskog terorizma nije i "njihov rat".

Pedesetčetverogodišnja bivša premijerka je 1999. iz Pakistana izbjegla pred optužbama za korupciju i osam godina živjela u egzilu, a njezin suprug, Asif Ali Zardari, osam je godina proveo u zatvoru zbog korupcije. 

Oslobođen je 2005. uz kauciju. U konačnici su sve optužbe
protiv njega bile povučene istoga dana kada i protiv njegove supruge.

Ni sam Zardari ni djeca bračnog para nisu se u četvrtak, iz
sigurnosnih razloga, vratili u Pakistan.

Bhutto je postala prva premijerka u muslimanskom svijetu kada je na tu dužnost stupila 1988. godine. Njezina je vlast bila nestabilna i ona je bivala svrgnuta te izabrana pa opet svrgnuta zbog optužbi za korupciju koje ona odbacuje kao političke motivirane.

Ta političarka rođena 1953. godine i obrazovana na Harvardu i
Oxfordu, kći je vrlo popularnog bivšeg lidera kojega je pak svrgnuo vojni zapovjednik Moahammad Zia-ul-Haq 1977. godine. 

Dvojica njezine braće nestala su pod sumnjivim okolnostima. Obavještajni podaci govore da joj smrću prijeti teroristička mreža Al Qaida, talibani te pakistanske skupine Džihada (Svetog rata).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene