Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bezvizni režim s EU posvađao političare u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović optužio je šefa delegacije Europske komisije u BiH Dimitrisa Kourkulasa da nastupa kao lobist bosanskih Srba i pri tom zanemaruje ulogu osobe koja treba promovirati politiku Europske unije.

Sadović je ovo izjavio BiH medijima nakon što je objavljena informacija da on neće predvoditi bosanskohercegovačko izaslanstvo na ceremoniji otvaranja pregovora o ukidanju viznog režima između BiH i zemalja EU koja je zakazana za 26. lipnja u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba učiniti više Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

Umjesto Sadovića, izaslanstvo BiH predvodit će predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić.

'Rječ je o intrigama Nikole Špirića i njegovog prijatelja Kourkulasa', izjavio je ministar Sadović za TV Federacije BiH.

Ministar sigurnosti BiH ustvrdio je kako prvi diplomat EU u BiH već duže vrijeme zapravo 'zagovara srpske interese umjesto da radi na zastupanju politike EU u BiH'.

Sadović nije dalje obrazlagao ove tvrdnje no potvrdio je kako je u proteklim danima pod čudnim okolnostima rasformirana radna skupina koja je trebala pregovarati o viznom režimu s EU, kao i da je Špirić utemeljio novu radnu skupinu zaduženu za to pitanje.

Špirić je potvrdio kako će u ponedjeljak biti u Bruxellesu no pri tom je umanjio značaj činjenice da će na čelu državnog izaslanstva biti on, a ne Sadović.

BiH je jedina zemlja regije koja do danas nije ni formalno započela pregovore o ukidanju viznog režima s EU iako su njezini državljani, kao i državljani susjednih zemlja, od početka ove godine stekli pravo na povlašteni režim izdavanja viza koji podrazumijeva ubrzani postupak i manje troškove.

Početak pregovora o viznom režimu zakazan za 26. lipnja znači zapravo kako bi predstavnicima vlasti BiH trebao biti uručen tzv. Road Map odnosno popis ciljeva i uvjeta koje valja ispuniti kako bi i bosanskohercegovački državljani u dogledno vrijeme mogli slobodno putovati u zemlje Unije.

Vlasti BiH najavile su kako će već ove jeseni početi ispunjavati jedan od najbitnijih uvjeta, a to je izdavanje biometrijskih putovnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene