Bernie Sanders u New Hampshireu
Bernie Sanders u New Hampshireu Foto: Afp

Ljevičarski senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu na predizborima Demokratske stranke u New Hampshireu u tijesnom vodstvu pred Peteom Buttigiegom, bivšem gradonačelnikom.


"Ova je pobjeda početak kraja Donalda Trumpa", rekao je Bernie Sanders pristašama koji su uzvikivali "Bernie će potući Trumpa".

Vezani članci Crni petak (Foto: Facebook) Ne nasjedajte na muljaže s Facebooka, saznajte pravo podrijetlo Crnog petka Sudar (Foto: Screenshot/YouTube) Jurio cestom unatoč zastoju i vozio slalom između vozila dok se nije slupao

"Bez obzira na to tko pobijedi, a mi se svakako nadamo da ćemo to biti mi, ujedinit ćemo se i poraziti najopasnijeg predsjednika u modernoj povijesti ove zemlje", rekao je Sanders.

Kandidati sve više naglašavaju poruku stranačkog jedinstva.

Pobjeda, sa samo više od četvrtinu demokratskih glasača u maloj državi, pokazuje još uvijek razjedinjenu stranku, u kojoj umjereni vode pred progresivnima.

Bernie Sanders, ljevičarski senator, vodi s oko 26 posto glasova, slijedi ga umjereni Pete Buttigieg, bivši gradonačelnik, s oko 24 posto, nakon obrađenih više od 90 posto glasačkih mjesta, objavili su američki mediji uključujući CNN.

Na iznenađujućem je trećem mjestu Amy Klobuchar, s gotovo 20 posto, koja se uvrstila među favorite pragmatičnom porukom, ali punom nade.

Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik Joe Biden zaostali su s oko 9 posto, odnosno 8 posto glasova.

Do konca veljače demokrati će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi ''superutorak'', 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima ''teškaši'' Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata. (Hina)