Bernie Sanders u New Hampshireu
Bernie Sanders u New Hampshireu Foto: Afp

Ljevičarski senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu na predizborima Demokratske stranke u New Hampshireu u tijesnom vodstvu pred Peteom Buttigiegom, bivšem gradonačelnikom.


"Ova je pobjeda početak kraja Donalda Trumpa", rekao je Bernie Sanders pristašama koji su uzvikivali "Bernie će potući Trumpa".

Vezani članci Uragan Zeta poharao jug SAD-a - 6 U uraganu koji je poharao jug SAD-a poginulo šest ljudi, poplave probile brane, proglašeno je i izvanredno stanje Objava spola Glupi internetski trend izazvao požar koji je opustošio više od 4000 hektara šuma, pogledajte reakcije ljudi

"Bez obzira na to tko pobijedi, a mi se svakako nadamo da ćemo to biti mi, ujedinit ćemo se i poraziti najopasnijeg predsjednika u modernoj povijesti ove zemlje", rekao je Sanders.

Kandidati sve više naglašavaju poruku stranačkog jedinstva.

Pobjeda, sa samo više od četvrtinu demokratskih glasača u maloj državi, pokazuje još uvijek razjedinjenu stranku, u kojoj umjereni vode pred progresivnima.

Bernie Sanders, ljevičarski senator, vodi s oko 26 posto glasova, slijedi ga umjereni Pete Buttigieg, bivši gradonačelnik, s oko 24 posto, nakon obrađenih više od 90 posto glasačkih mjesta, objavili su američki mediji uključujući CNN.

Na iznenađujućem je trećem mjestu Amy Klobuchar, s gotovo 20 posto, koja se uvrstila među favorite pragmatičnom porukom, ali punom nade.

Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik Joe Biden zaostali su s oko 9 posto, odnosno 8 posto glasova.

Do konca veljače demokrati će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi ''superutorak'', 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima ''teškaši'' Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata. (Hina)