Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ga ukinuti?

Berlusconijev imunitet na reviziji kod ustavnih sudaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ustavni sud počeo je u utorak razmatrati zakon koji premijeru jamči imunitet od kaznenog progona, a odluče li suci, njih 15, da je zakon protuustavan, sudski procesi protiv Silvija Berlusconija bili bi odmrznuti.

Zakon donesen u srpnju 2008., šest tjedana pošto je premijer Berlusconi preuzeo dužnost, štiti od kaznenog progona četiri najviša dužnosnika Italije: predsjednika republike, predsjednika vlade i predsjednike obaju doma parlamenta tijekom trajanja njihova mandata. Ustavni suci saslušali su izlaganje Berlusconijevih odvjetnika koji su istaknuli da zakon ne jamči doživotni imunitet, već privremenu obustavu sudskih postupaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Berlusconi osnažen 'Branit ću se i pokazati od čega sam napravljen' Slika nije dostupna Odlučivalo se dva dana Ustavni sud odbacio zakon o imunitetu koji je štitio Berlusconija

>> Sudac: Berlusconi mora platiti 750 milijuna eura

Javna rasprava o zakonu Alfano (ime je dobio po ministru pravosuđa koji ga je predložio, Angelinu Alfanu) trajala je dva i po sata. Suci su se zatim povukli na vijećanje, a odluka bi mogla biti objavljena u utorak navečer, ali možda i koji dan kasnije. Suci iz Milana i Rima zahtijevaju poništenje zakona Alfano jer tvrde da on krši ustavno načelo jednakosti svih građana pred zakonom. Ako Ustavni sud presudi da je zakon Alfano protuustavan, odmrznuli bi se i opet pokrenuli sudski postupci protiv aktualnog premijera. Sud u Milanu sumnjiči 73-godišnjeg Berlusconija da je sa 600.000 dolara platio lažno svjedočenje bivšeg britanskog odvjetnika Davida Millsa u dva sudska procesa za korupciju iz 90-ih godina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene