Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni arhitekt

"Ja sam zaslužan": Berlusconi šokirao povjesničare tvrdnjom o hladnom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u četvrtak je rekao da je bio ključni arhitekt dovršetka hladnog rata.

“Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim dovršiti hladni rat koji je tad trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je čelnik bloka desnog centra u jutarnjoj televizijskoj emisiji.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

To bi iznenadilo mnoge povjesničare koji smatraju da je hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

No Berlusconi kaže da je taj sukob završio u svibnju 2002. na summitu NATO saveza u Rimu na kojemu su bili prisutni američki predsjendik Geroge W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“I uspio sam (dovršiti hladni rat) jer ovdje u Rimu, u Pratici di Mare (zračnoj vojnoj bazi), 2002. godine uvjerio sam Busha i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da završe hladni rat”, istaknuo je političar.

Dodao je kako je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma s NATO-om o suradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”.

Taj je summit završio deklaracijom o odnosima između NATO-a i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konzultacije i suradnju.

Očekuje se da će konzervativni savez Berlusconijeve stranke Forza Italia i njegovih desničarskih saveznika u Sjevernoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše zastupničkih mjesta na izborima 4. ožujka, no ankete pokazuju da im to vjerojatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu.

Berlusconi (81) između 1994. i 2011. vodio je četiri vlade i tvrdi da je tijekom tog razdoblja Italija bila poštovanija u međunarodnoj zajednici nego što je to bila pod koalicijama lijevog centra. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene